Sunday, October 23, 2011

Tačka na prošlost / Ekshumirani posmrtni ostaci 29 žrtava komunističkih vlasti ubijenih posle 1944. godine sahranjeni na Varoškom groblju u Boljevcu. / "RTS" - Radio-Televizija Srbije October 22, 2011

RTS
Subota, 22. okt 2011

Ekshumirani posmrtni ostaci 29 žrtava komunističkih vlasti ubijenih posle 1944. godine sahranjeni na Varoškom groblju u Boljevcu. Srbiji potrebni nacionalno pomirenje i ispravljanje istorijskih nepravdi, ocenio ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković prisustvovao sahrani ekshumiranih posmrtnih ostataka streljanih posle oslobođenja 1944. godine u opštini Boljevac.



Obraćajući se porodicama i prijateljima stradalih na varoškom groblju u Boljevcu, Srećković je ukazao da ovaj čin ima istorijski značaj, s obzirom da se radi o prvoj masovnoj tajnoj grobnici nastaloj u vreme jednopartijskog sistema koja je ekshumirana.

Srećković je naglasio da su nacionalno pomirenje, ispravljanje istorijskih nepravdi i "stavljanje tačke na prošlost" preko potrebni Srbiji.

"Kada kažem nacionalno pomirenje, želim zapravo da kažem da je zadatak naše generacije da objedinimo sve snage našeg društva oko suštinskih državnih ciljeva, da umirimo tenzije i nesporazume, da teške reči i podele padnu u zaborav i da zajedno gradimo prosperitetnu zemlju dostojnu 21. veka", rekao je Srećković.

Srećković je zahvalio članovima Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima su posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine jer su oni, kako smatra, dali neizmeran doprinos ostvarenju istorijske pravde i utvrđivanju istine.

"Ovo je za nas izuzetan dan, jer osim što ćemo imati gde da zapalimo sveće precima, zvanično je skinuta i anatema da su zbog nečega krivi", rekao je jedan od članova rodbine ubijenih, dodajući da su tu ubijeni mnogi obrazovni ljudi koje je vlast smatrala pretnjom.

Opelo žrtvama držao je vladika Timočki Justin.

Na inicijativu Ministarstva vera i dijaspore, Ministarstva pravde i Instituta za savremenu istoriju, Vlada Srbije 9. jula 2009. godine donela je odluku o osnivanju Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine.
Do kraja oktobra 2011. godine Državna komisija je na osnovu istorijske građe i prijava svedoka locirala više od 200 masovnih grobnica u kojima počivaju ostaci desetina hiljada ljudi.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment