Sunday, October 23, 2011

Srećković: Srbiji potrebno stavljanje tačke na prošlost / "Politika" October 22, 2011

Politika Online
Beta
Objavljeno: 22/10/2011

Ministar za dijasporu Srđan Srećković ocenio je danas, na sahrani ostataka ekshumiranih žrtava komunističkih vlasti 1944. godine u Boljevcu, da su Srbiji preko potrebni nacionalno pomirenje, ispravljanje istorijskih nepravdi i „stavljanje tačke na prošlost”.

„Kada kažem nacionalno pomirenje, želim zapravo da kažem da je zadatak naše generacije da objedinimo sve snage našeg društva oko suštinskih državnih ciljeva, da umirimo tenzije i nesporazume, da teške reči i podele padnu u zaborav i da zajedno gradimo prosperitetnu zemlju dostojnu 21. veka”, rekao je Srećković u obraćanju porodicama i prijateljima stradalih na varoškom groblju u Boljevcu.

Kako prenosi Ministarstvo za dijasporu na čijem je čelu, Srećković je zahvalio članovima Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima su posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine jer su oni, kako smatra, dali neizmeran doprinos ostvarenju istorijske pravde i utvrđivanju istine.

Opelo žrtvama držao je vladika Timočki Justin.

„Ovo je za nas izuzetan dan, jer osim što ćemo imati gde da zapalimo sveće precima, zvanično je skinuta i anatema da su zbog nečega krivi. Ovde su ubijeni mnogi obrazovni, ali ne i bogati ljudi, za koje je tadašnja vlast smatrala da predstavljaju pretnju vlastima”, rekao je jedan od članova rodbine ubijenih.

Na inicijativu Ministarstva vera i dijaspore, Ministarstva pravde i Instituta za savremenu istoriju, Vlada Srbije donela je 9. jula 2009. godine odluku o osnivanju Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine.

Do kraja oktobra 2011. godine Državna komisija je na osnovu istorijske građe i prijava svedoka locirala više od 200 masovnih grobnica u kojima počivaju ostaci desetina hiljada ljudi.


http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Sreckovic-Srbiji-potrebno-stavljanje-tacke-na-proslost.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment