Wednesday, July 18, 2012

66 godina od Dražinog ubistva / "B92" July 17, 2012









Iako su brojna udruženja koja drže do tradicije ravnogorskog pokreta organizovala pomen na različitim mestima, svi su i dan danas jedinstveni u tome da je Mihailović bio heroj.

Taman dovoljno ljudi da stane u Crkvu Svetog Save, okupilo se na pomenu četničkom komandantu Dragoljubu Mihailoviću. Među njima najviše je sedih glava i samo jedna poznata ličnost - Biljana Plavšić. U čitulji objavljenoj u Politici najavljen je parastos "bezgrobnom heroju koga su izdali saveznici a zverski ubili Brozovi zločinci".

"Kako reče dotični premijer, mi dolazimo ponovo. A šta ćemo, mi ostajemo, ne kao neka opozicija nego kao udruženje koje se trudi da objašnjava, sačuva neke uspomene. Pokušavamo da istorija bude napisana od strane istoričara. Ne od pobedilaca i po porudžbini", rekao je Dušan Đukić iz Udruženja pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini.

Ni posle 66 godina kasnije emocije se ne smiruju.

Među prisutnima je bilo i onih koji su rođeni mnogo posle Drugog svetskog rata.

"Ja imam ličnu potrebu jer sam iz Ravnogorske četničke porodice i Srbin sam. Imam potrebu, smatram da svako treba da dođe samtram svako treba da dođe, meni je to veliki dan. Ja sam učesnik 1999. u ratnim dešavanjima i poštujem ravnogorsku tradiciju", dodao je Đukić.

Za razliku od svih prisutnih na pomenu, država još uvek nije utvrdila sve činjenice o Mihailovićevoj smrti, pa mu je sud dodelio privremenog staraoca.

Pošto nema zvaničnih podataka o tome gde je i kad pogubljen i sahranjen, Viši sud ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju i poništi presudu iz 1946, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment