Thursday, July 26, 2012

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЈЕ ПОТРЕБНИЈА НАМА, НЕГО ГЕНЕРАЛУ



Тадашњи пуковник, потоњи генерал, Драгољуб Дража Михаиловић је 17. априла 1941. године рекао да не признаје окупацију државе, а та иста држава, ни седам деценија касније, њему не признаје да се борио против окупатора.

Михаиловић је први повео борбу против нацизма, а последњи ће завршити бој против комуниста. Они, префарбани, препаковани и преобучени и данас ратују против њега, а његов дух им се свуда привиђа, па су зато бесни и љути. Несрећа је безбожника што не знају да је дух непобедив.

Генерал се није борио за небеску, већ за европску Србију и убијен је на монтираном комунистичком процесу због тога што је био за демократску државу окренуту Западу, чак и онда када је тај Запад нама окренуо леђа.

Михаиловић није издао никога, а њега су издали сви. Био је за краља и када краљ није био за краља. Био је на страни Савезника и њиховог демократског устројства и када су они газили приниципе на којима њихове државе и пореци почивају. За слободу и част своје државе дао је животе свога сина Војислава и свој.

Генерал се борио за принципе на којима почива Европска унија и пре него што је она формирана. Србија неће ући у Европску унију, све док се борац за њене принципе, као што су парламентаризам и поштовање људских права, у Србији сматра издајником. Док суд у Београду не донесе одлуку о рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића, не може се говорити да је Србија рашчистила са комунистичким наслеђем. Сви у Америци, Великој Британији и Француској знају да је генерал Михаиловић био на страни антифашистичке коалиције, а једино у Србији се праве лажне дилеме о природи и карактеру Равногорског покрета. Вођа француског Покрета отпора генерал Шарл де Гол је доделио Михаиловићу орден Ратни крст, а у својој земљи Дража је разапет на крст. У Америци је генерал Дража постхумно добио један од највиших војничких ордена, а у Србији му је пришивена етикета сарадника фашиста.

Могао је Дража да напусти Србију, нудили су му Савезници, али је то одбио речима да се отаџбина не може понети на ђоновима чизама. А у тој истој отаџбини није добио ни два квадратна метра за последње почивалиште.

Генерал је осуђен на смрт и стрељан је јула 1946. године, јер „црвене кадије“ нису могле да му пронађу никакву кривицу. Не само да је суд био преки, већ је и стрељачки строј радио на преки начин. Генерал је убијен је у зору, пре него што је уопште разматрана његова жалба.

Броз се тако светио Дражи за пораз у Првом светском рату у којем је Дража био у победничкој српској краљевској војсци, а Броз је био фелдвебел агресорске, окупаторске и губитничке војске „К унд К монархије“.

И после зверског убиства, комунисти су наставили да команданта прве гериле у Европи убијају мртвог. Гроб су му развејали, јер су га се више плашили мртвог, него живог. Све су му били узели. И породицу, и част, и достојанство, и право на одбрану, и живот, па чак и гроб. Тако су, потпуно несвесно и противно својим намерама, Дражу учинили бесмртним.

Ако Дража не буде проглашен невиним, жиг кривице пашће на суд и власти. Суд у Београду се мучи како да рехабилитује потпуно невиног човека. Суђење генералу било је најкраће могуће, а поступак за рехабилитацију је најдужи до сада вођен. Одлуком суда рехабилитовани су академик Слободан Јовановић, председник Краљевске владе у којој је Дража био министар војни, а одлуком Скупштине Србије рехабилитовани су сви припадници Југословенске краљевске војске у Отаџбини и Равногорског покрета. Та правда, за сада, је заобишла само команданта исте те војске.

Суд је тражио стараоца за генерала, као да не зна да се о његовом делу и традицијама стара српски народ.

Што су Дражу комунисти више порицали и ништили, он је бивао све већи. Његово дело зато не могу да сагледа данашње поколење, па ће то морати да учине будући нараштаји.

Рехабилитација Вишег суда у Београду је потребнија нама, него генералу, да бисмо тако искупили бар делић својих грехова према њему. Онај најважнији Суд, генерал је успешно прошао.


Александар ЧОТРИЋ
July 2012


http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=386&Itemid=1


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment