Wednesday, July 11, 2012

Позив Карађорђевићу да се укључи у процес Дражи Михаиловићу / "Политика" July 7, 2012

Политика
Б. Билбија
Oбјављено: 07.07.2012
July 7, 2012

За стараоца генерала Михаиловића одређен београдски адвокат Радиша Богдановић

Генерал Драгољуб Дражa Михаиловић

Коначно је одређен старалац генерала Драгољуба Драже Михаиловића, што је био неопходан услов да се настави процес рехабилитације пред Првим основним судом у Београду. То ће бити београдски адвокат Радиша Богдановић. Александар Недић, генерални секретар Српског либералног савета, који је подносилац захтева за рехабилитацију Драже Михаиловића 2007. године, за наш лист каже да је Центар за социјални рад одбио пре око два месеца да буде старалац генералу Михаиловићу.

– То исто одбио је и генералов унук Војислав Михаиловић, из само њему знаних разлога. Зато смо ми, као СЛС, преко нашег адвоката Зорана Живановића, преузели на себе да предложимо људе који би, по нашем мишљењу, могли да буду одређени за стараоца, али је Први основни суд одбио све наше предлоге, укључујући и судију из Шапца Гојка Лазарова и Бранка Јефтића, који је члан Управног одбора Архива Југославије и члан Комисије за тајне гробнице – каже Недић, који је и сам био на списку потенцијалних старалаца, али је суд и њега одбио.

Њихов наредни предлог био је адвокат Радиша Богдановић из Београда и тај предлог је усвојен. Занимљиво је да се СЛС-у последњих месеци јавило више од 500 људи, махом из дијаспоре, који су желели да буду стараоци. Међутим, нико од њих није испуњавао формални услов, пошто старалац може да буде само држављанин Србије.

– Сада чекамо 22. октобар и ново рочиште, где се очекује да своје сведочење наставе историчари Бојан Димитријевић и Коста Николић. Процес траје већ пет година, а да суд за све то време није имао ниједан једини доказ сарадње Драже Михаиловића са окупаторима, али имамо утисак да се процес из неких разлога намерно одуговлачи, иако би било најлогичније да је командант Југословенске војске у отаџбини већ одавно рехабилитован у својим правима. СЛС је позвао и престолонаследника Александра Карађорђевића да се укључи у процес рехабилитације, с обзиром на то да је Михаиловић био министар војни његовог оца Петра Другог и да има макар моралну обавезу да у томе учествује – открива генерални секретар СЛС-а.

Б. Билбија



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment