Friday, May 15, 2015

"...Cвесни смо да права борба тек предстоји...Српски либерални савет са задовољством поздравља данашњу рехабилитацију." / Мр Драган Крсмановић 14. Maj 2015.

СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
УЗУН-МИРКОВА 3А
тел :062 120 90 36
11 000 БЕОГРАД



Када се над падинама утишао одјек „Христос воскресе“ упућен из хиљада грла бораца Југословенске војске у Отаџбини, колоне су тог васкршњег дана 6.маја 1945. године кренуле даље ка Зелегори, земаљској смрти и вечном животу.

Дражина порука из његове васкршње Заповести да „Наша борба и наша патња су за права човека Богом дана. То је пут Господа Исуса Христа на коме је и он страдао, али и васкрсао. Векови то нису променули и оборили, неће ни појава данашњице. Ми можемо у тој борби и изгинути; али је њена победа сигурна, победа и благодати за преживеле и потоње. Уверен у вашу решеност да истрајете до краја, ја вам упућујем, драги моји саборци, мој поздрав: Христос воскресе!“ можда тог дана није деловала толико пророчка као данас.

Генералу Михаиловићу данашња рехабилитација није била неопходна, он је својом мученичком смрћу и властитом крвљу справо овоземаљске грехове и завредио живот вечни. Рехабилитација, коју смо данас дочекали, била је неопходна Србији а посебно њеном правосуђу. Показало се да покушај да се сила прикаже као правда није могућ и да се враћамо у време кад се мора судити по закону, и Божјем и земаљском. Данашњи дан није дан тријумфа, то је дан правде. Српски либерални савет са задовољством поздравља данашњу рехабилитацију.

Истовремено свесни смо да права борба тек предстоји. Борба да се деценијама наталожене предрасуде према Ђенералу и његовим борцима избришу и да им се да заслужено место у нашем националном сећању. Истовремено, као одлучни борци против комунистичке идеологије, морамо са дубоким уважавањем пружити руку помирења и разумевања онима који су се борили у оквиру партизансог покрета а чије су искрене намере, патриотизам и жељу за социјалном правдом злоупотребили идеолози једног по све, а посебно по Србе, наопаког система.

На историчарима је сада да без страха изнесу своја сазнања о уделу ЈВуО у антиокупаторској борби, на локалним самоуправама да дају имена улицама и трговима а на свима нама је да учинимо да овај историјски дан не буде нови повод за раздоре већ могућност за превазилажење подела и сукоба на корист Отаџбине и целог српског народа.


Мр Драган Крсмановић
Српски либерални савет
14. Maj. 2015.

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment