Wednesday, May 27, 2015

VIDEO / Rusofil, ravnogorac i Krležin kum - Svi paradoksi Dragiše Vasića / "RTS Oko - Zvanični kanal" May 25, 2015


Dragiša Vasić (drugi s desna) sa Dražom / Wikipedia

Rusofil, ravnogorac i Krležin kum
Posted on You Tube by "RTS Oko - Zvanični kanal"
Published on May 25, 2015
 
Svi paradoksi Dragiše Vasića

Učesnik svih ratova svog vremena i pisac antiratnih romana, advokat koji je branio komuniste u vreme kralja Aleksandra, kum Miroslava Krleže, akademik, ubeđeni republikanac i ideolog pokreta čiji je slogan bio "S verom u boga za kralja i otadžbinu". Sovjetski obaveštajac, kako su govorili ideološki protivnici, ili samo ubeđeni rusofil među četnicima? Čovek koji je bio prisutan na oba susreta Draže i Tita.

Sve to je bio Dragiša Vasić, velika enigma i čovek kontrasta, koji je sa ovog sveta otišao pre 70 godina, ali se pouzdano ne zna ni ko ga je ubio, ni gde mu je grob.

Dragiša Vasić pisao je i knjigu o ravnogorskom pokretu, kao i pisma Draži Mihailoviću, u kojima, neki veruju, ima dosta kritike načina na koju je ratovala Dražina vojska. Možda bi knjiga i pisma bila važan dokument za istoriografiju, međutim ni knjige, ni pisma danas nema. Prema nekim tumačenjima, pisma su završila kod bivšeg Vasićevog kuma Krleže, koji na godišnjicu ustanka 1961. posetio i rodnu kuću Vasića u Gornjem Milanovcu.

Kada su se posvađali Vasić i Krleža, kako je Vasić postao Čiča broj 2, da li je menjao ideologiju ili su se samo menjala vremena i kako ćemo pamtiti Dragišu Vasića?
 
Autor: Stevan Kostić
Label and copyright: RTS



https://youtu.be/FBKBZ0B9xYo


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment