Wednesday, May 27, 2015

ПЕТИЦИЈА ЗА ПРОНАЛАЖЕЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА / PETITION TO RECOVER THE REMAINS OF GENERAL DRAZA MIHAILOVICH


Ada Ciganlija, Belgrade / Beta Archive

"Петиција за проналажење посмртних остатака Ђенерала Драгољуба Михаиловића и проналажење посмртних остатака свих жртава комунистичког режима након 12.септембра 1944 на територији Републике Србије,обележавање гроба Драгољуба Михаиловића и свих гробница,у сваком граду,којих по досадашњим званичним истраживањима Комисије има 215.Потписници петиције захтевају да се по хитном поступку обелодане документа Озне и Удбе о свим стратиштима и масовним стрељанима након 12.септембра 1944."

http://www.peticije24.com/116569


*****

ПЕТИЦИЈА ЗА ПРОНАЛАЖЕЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА

СРНА
May 26, 2015

БЕОГРАД, 26. МАЈА /СРНА/ - Равногорски покрет - регион Београд покренуо је петицију за проналажење посмртних остатака ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића и свих жртава комунистичког режима на територији Србије, након 12. септембра 1944. године.

Петиција обухвата и захтјев за обиљежавање гроба Драже Михаиловића и свих гробница у сваком граду, којих по досадашњим званичним истраживањима има 215.

Потписници петиције захтијевају да се по хитном поступку објелодане документа некадашње комунистичких тајних полиција ОЗНА и УДБА о свим стратиштима и масовним стријељанима након 12. септембра 1944. године.

Петиција се може потписати на на линку

http://www.peticije24.com/116569

Виши суд у Београду рехабилитовао је 14. маја команданта Краљевске војске у отаџбини ђенерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у процесу комунистичког режима 1946. године.

Суд је усвојио захтјев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније стријељан и утврдио да је ранија пресуда донесена у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога.

Михаиловић на пресуду није имао ни право да уложи жалбу, већ је два дана од изрицања стријељан у тајности.

Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стријељан, јер се претпоставља да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију, која још није позната.

У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, рјешењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стријељан.

http://www.srna.rs/novosti/307383/peticija-za-pronalazenje-posmrtnih-ostataka-draze-mihailovica.htm


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment