Friday, May 15, 2015

VIDEO / Рехабилитован Драгољуб Дража Михаиловић / "PTB-Radio-Televizija Voyvodine" May 14, 2015

PTB-Radio-Televizija Voyvodine
(Јасмина Добриловић), Бета, ФоНет, Танјуг
May 14, 2015

БЕОГРАД - Виши суд у Београду донео је одлуку да се рехабилитује командант Краљевске војске у отаџбини, односно, командант четничког покрета, генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Тиме се поништава пресуда од 17. јула 1946. године којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем и одузета му грађанска права, као и све правне последице те пресуде.


Судија Александар Трешњев, образлажући одлуку, рекао је да суђење Михалиловићу 1946. године није било фер, те да је четири дана пре подизања оптужнице добио право на браниоца.
 
"Није имао увид у доказе, доста доказа је фалсификовано. Судили су му из НОБ, фактички они против којих се борио", навео је судија, додајући да је тадашњи политички врх учествовао у креирању те оптужнице која је била исписана на више од две хиљаде страна, а да је Михаиловић имао само осам дана да припреми одбрану.
 
На ову одлуку, сходно Закону о рехабилитацији не постоји право жалбе, тако да је она коначна.
Судија Трешњев рекао је да је пресуда Врнховног суда ФНРЈ у делу који се односи на Михаиловића проглашена ништавном као и да су ништавне све њене правне последице, па и оне које се односе на имовину.
 
"Драгољуб Михаиловић сматра се неосуђиваним", рекао је судија Трешњев, после чега је добио аплауз и поздраве публике.
 
Video
Rehabilitovan Dragoljub Draža Mihailović
Posted on You Tube by  "Radio Televizija Vojvodine"
Published on May 14, 2015
Viši sud u Beogradu doneo je odluku da se rehabilituje komandant komandanta četničkog pokreta, odnosno Kraljevske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Draže Mihailovića.



https://youtu.be/T5y7pWamH_c

У образложењу решења он је нагласио да је Драгољуб Михаиловић лишен живота из политичких и идеолошких разлога и да је то било суђење режиму старе, Краљевине Југославије, односно избегличкој влади.
 
Он је нагласио да суд није утврђивао чињеницу да ли је Драгољуб Михаиловић ратни злочинац или не, већ искључиво да ли је имао фер и правично суђење.
 
"Ово није била рехабилитација Равногорског покрета и Југословенске војске у отаџбини, јер је то учињено бројним законима који се односе на борачка питања, већ искључиво да ли је Драгољуб Михаиловић имао фер и правично суђење", рекао је Трешњев.
 
Објављивање пресуде пратио је велики број медија и публике, тако да је велика судница Палате правде била испуњена до последњег места.
 
У публици су, између осталих, били принц Александар Карађорђевић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, припадници равногорског покрета, Образа, Жене у црном, и други заинтересовани, међу којима је било и оних у народним ношњама, као и са четничким обележјима.
 
Суд је утврдио да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога.
 
Први захтев за рехабилитацију поднео је Михаиловићев унук Војислав Михаиловић 2006. године, а касније му се придружило још неколико удружења и странака.
 
Предлогу за рехабилитацију придружили су се 2009. године Српска либерална странка, са Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.
 
Одлуком суда потврђене су тврдње предлагача рехабилитације да Михаиловићу током процеса није било омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао ни право на непристрасан суд, док му је оптужница уручена седам дана пред суђење.
 
На пресуду, није имао ни право да уложи жалбу, већ је два дана од изрицања стрељан у тајности.
 
Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стрељан, јер се претпоставља да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију.
Михаиловић иначе нема гробно место.
 
У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, решењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стрељан.
 
Могућ повраћај имовине
 
Одлука о рехабилитацији Драгољуба Драже Михаиловића значи да се он више не сматра осуђеним и да му се враћају сва грађанска права која су му була одузета поништеном пресудом Врховног суда ФНРЈ указао је један од пуномоћника предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић.
 
Он је у изјави новинарима рекао да се то односи и на конфисковану имовину, тако да сада Михаиловићеви наследници могу да траже повраћај имовине која му је одузета.
 
Живановић је истакао да је задовољан одлуком суда, којом је усвојен захтев предлагача, напомињући да је једино таква одлука и могла да буде донета, с обзиром на све указане чињенице и доказе.
 
Video
Rehabilitovan Dragoljub Draža Mihailović
Posted on You Tube by "Radio Televizija Vojvodine"
Published on May 14, 2015
Viši sud u Beogradu doneo je odluku da se rehabilituje komandant komandanta četničkog pokreta, odnosno Kraljevske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Draže Mihailovića.



https://youtu.be/MnPrwogzNSU


http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/rehabilitovan-dragoljub-draza-mihailovic_599292.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment