Saturday, August 20, 2011

Мр Срђан Срећковић подржао акцију „Преса“: Да се не забораве велика страдања / 21. октобар и 17. јул



Потпредседник Српског покрета обнове Срђан Срећковић подржао је иницијативу дневника „Прес“ да 21. октобар, дан страдања у Шумарицама, постане државни празник и дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату, али и да 17. јул буде дан сећања на све жртве тоталитарног режима након Другог светског рата.

Министар вера и дијаспоре и потпредседник СПО Срђан Срећковић приликом потписивања петиције рекао је да је тај датум важно обележавати као сећање нас страдања нашег народа у новијој историји.

- Мислим да би требало да постоји дан сећања на све жртве Другог светског рата које су биле припадници српског народа и остале грађане Србије који су страдали, без обзира на њихову националну и верску припадност. Подржавам акцију „Преса“, која је очигледно постигла врло широк консензус у јавности. Добро је да, када се овакви датуми одређују, постоји што шира сагласност друштва како се касније не би доводило у питање да ли је празник адекватан и да више никоме не пада на памет да их мења као што смо ми, нажалост, врло често радили. Неки датуми су проглашавани празницима без подршке грађана - каже Срећковић.

Он додаје и да би, поред 21. октобра, требало утврдити и 17. јул као дан сећања на све жртве тоталитарног режима након тог Другог светског рата.

- Десетине хиљада људи тада је страдало само зато што су другачије мислили и имали другачији политички став од недемократске власти која је у Србији била пуних 50 година - истиче он.


http://www.spo.org.rs/action.php?objekat=Vesti&akcija=Procitaj&id=3158


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment