Wednesday, August 17, 2011

Dražu uzalud traže / Novosti August 16, 2011

*****


Vecernje Novosti
V. C. S.
16. avgust 2011. 20:59

Posle sedam dana iskopavanja na Adi, arheolozi još nisu došli ni do kakvog traga. Istraživanja će trajati duže nego što je planirano
   


NI posle nedelju dana od početka iskopavanja terena na Adi ciganliji, gde je, 17. jula 1946, prema iskazima svedoka, streljan Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, stručnjaci još nisu došli do bilo kakvih konkretnih tragova.

- Arheološka istraživanja su daleko opsežnija nego što smo na početku mislili, a radovi obimniji, pa je očigledno da će posao trajati duže nego što su bile prvobitne procene - kaže šef tima, prof. dr Marija Đurić sa beogradskog Medicinskog fakulteta.

Arheolozi i dalje pokušavaju da detektuju ostatke zatvora i krečanu, gde je nad Mihailovićem izvršena smrtna kazna. Pretraga terena radi se po nalogu istražnog sudije Dragana Pantelića, a posao je poveren Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Prvobitne procene su bile da će radovi trajati oko mesec dana, na mestu koje je u junu detektovala državna Komisija za otkrivanje masovnih grobnica streljanih posle 1944, na osnovu iskaza svedoka i starih mapa.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:341783-Drazu-uzalud-traze


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment