Friday, August 05, 2011

Dražu opet traže / Novosti August 5, 2011

Vecernje Novosti
V. C. S.
05. avgust 2011. 20:50
August 5, 2011
 
Pretraživanje terena na Adi, gde se sumnja da počivaju posmrtni ostaci generala Draže Mihailovića i ostalih zatvorenika počeće sledeće nedelje



PRETRAŽIVANjE terena na beogradskoj Adi ciganliji, gde se sumnja da počivaju posmrtni ostaci generala Dragoljuba - Draže Mihailovića i ostalih zatvorenika ubijenih na tom mestu 1946. godine, počeće sledeće nedelje.

Ovo je, za „Novosti“, potvrđeno u Komisiji za otkrivanje tajnih grobnica streljanih posle 1944. Informaciju je potvrdila i dr Marija Đurić iz Anatomskog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je šef tima na terenu.

Ceo posao vodi istražni sudija Dragan Pantelić, a posao je poveren beogradskom Institutu za sudsku medicinu. Još se ne zna koliko će tačno tim imati ljudi i do koje dubine će se kopati.

- Iskopavanja počinjemo u utorak ili sredu, u zavisnosti od vremena. Tim će biti mešovit, a posao će početi arheolozi i antropolozi. U zavisnosti od nalaza angažovaćemo sudske lekare i ostale stručnjake, a arheolozi će proceniti do koje dubine će ići iskopavanja - kaže dr Đurić.

Komisija za otkrivanje masovnih grobnica je 17. juna već radila probno iskopavanje, kada je nađeno 15 kostiju za koje se verovalo da su ljudske. Međutim, naknadna analiza u Anatomskom institutu potvrdila je da je reč o životinjskim ostacima.

Komisija je u junu tačno pozicionirala delove zatvora, zid i krečanu kraj kojih je, prema iskazima svedoka, Draža Mihailović streljan, u zoru 17. jula 1946.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment