Tuesday, August 23, 2011

ČOTRIĆ: USTANOVITI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA / August 23, 2011

*****

Beograd, 23. avgust - Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, na čijem čelu je narodni poslanik Aleksandar Čotrić, uputila je danas predlog Vladi i Skupštini Srbije da se po hitnom postupku usvoji zakon kojim će se 17. jul obeležavati kao Dan sećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Toga dana 1946. godine, po naređenju Josipa Broza, ubijen je general Dragoljub Mihailović simbol demokratskog otpora diktaturi, a ruski boljševici su, po naredbi Lenjina, istoga dana 1918. godine ubili celu carsku porodicu, među kojima su bila i maloletna deca. U Srbiji je, prema procenama istoričara, posle uspostavljanja revolucionarne vlasti ubijeno više od 100 hiljada nevinih građana, dok je, prema priznanju Aleksandra Rankovića koji je bio na čelu UDBE, kroz zatvore u Jugoslaviji prošlo više od pet miliona ljudi.

U zemljama Evropske unije danas, 23. avgusta obeležava se Dan sećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, i to od 2008. godine, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju 1096, 1996. godine i Rezoluciju 1481, od 25. januara 2006. godine o osudi zločina komunističkog totalitarnog režima i predložila je svim svojim članicama da u parlamentima usvoje dokumente o osudi ovih zločina, kao i da ustanove dan sećanja na sve nevino stradale.

Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta predložila je srpskom parlamentu početkom 2011. godine da donese Deklaraciju o osudi zločina počinjenih za vreme totalitarnog komunističkog poretka u Srbiji od 1944. do 2000. godine, u kojoj će biti navedeni zločini ubistava iz ideoloških i političkih razloga, zatočavanja u logorima i zatvorima, progona, oduzimanja imovine i građanskih prava, kršenja ljudskih prava na slobodu mišljenja, okupljanja, izražavanja, udruživanja, ispovedanja vere...

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić izjavio je da veruje da će ovi predlozi, ukoliko se nađu pred poslanicima, dobiti većinsku podršku, ne samo od stranaka vladajuće koalicije, već i od opozicionih.


REPUBLIČKA ASOCIJACIJA ZA NEGOVANJE TEKOVINA RAVNOGORSKOG POKRETA

Aleksandar Cotric



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment