Tuesday, August 30, 2011

Дана 26.8.2011. Српски либерлни савет, Удружење политичклих затвореника и жртава комунистичког режима и Удружење припадника југословенске војске у отаџбини обновили су свој предлог да се по једној улици у Београду да назив „Југословенске војске у отаџбини“ и „Жртава тоталитарних режима“...


*****

Да Комисија за доделу имене улица и тргова у Београду може да ради ефикасно уверили смо се на примеру странаца којима је „по хитном поступку“ требало доделити понеку улицу. Али да комисија може да ради и недопустиво аљкаво и споро уверили смо се више пута.

Дана 26.8.2011. Српски либерлни савет, Удружење политичклих затвореника и жртава комунистичког режима и Удружење припадника југословенске војске у отаџбини обновили су свој предлог да се по једној улици у Београду да назив „Југословенске војске у отаџбини“ и „Жртава тоталитарних режима“. И док су предлагачи сагласни да улица „Генерала Михаиловића“ и обележавање куће у којој је живео до Другог светског рата, сачека и формалноправну рехабилитацију, „Југословенска војска у отаџбини и жртве тоталитарних режима“ заиста не морају да чекају.

Осим ако законски извршено изједначавање оба антифашистичка покрета, извршено 24. децембра 2004. године, није меродавно за градске власти у престоници. Научници су се већ изјаснили, уџбеници су прилагођени историјским аргументима а правосуђе (споро) пресуђује о појединачним рехабилитацијама. Само Комисија чека неко чудо које ће их спречити да се суоче са чињеницом да се српски народ борио у два антифашистичка покрета а да су оба тоталитарна система, и фашистичко-нацистички и комунистички оставили хиљаде гробова недужних становника Београда. За оне који не верују, прочитајте само годишњи извештај комисије за тајне гробнице убијених после 12.септембра 1944.године.

Сећање на „Југословенску војску у отаџбини и жртве тоталитарних режима“ живо је у српском народу и данас и оно неће нестати уколико садашња Комисија настави да бојкотује предлоге за именовање улица. Али остаће и сећање на групу људи који нису били кадри да осете да је епоха лажне историје завршена и да се морају суочити са новим временом у коме идеологија неће имати надмоћ над истином.


Српски либерални савет



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment