Wednesday, August 17, 2011

Sad država traži Dražu / Novosti August 9, 2011

*****

Vecernje Novosti
V. C. SPASOJEVIĆ
09. avgust 2011. 20:59

Po nalogu istražnog sudije ispituje se mesto egzekucije generala Mihailovića. Pojačano policijsko obezbeđenje, zatvorena staza, radiće se mesec dana



TAČNO u osam sati, u utorak ujutro, po nalogu istražnog sudije Dragana Pantelića, počela je pretraga terena na Adi ciganliji, na mestu na kom je, prema saznanjima do kojih je došla državna Komisija za otkrivanje istine o smrti Dragoljuba Mihailovića, general streljan.

Istražni sudija je ovaj posao poverio Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, a radovima na terenu rukovodi prof. dr Marija Đurić sa beogradskog Medicinskog fakulteta.

Policija je odmah belim trakama obeležila veći krug u okviru kog će biti vršena iskopavanja i, uz negodovanje prolaznika, zatvorila biciklističku stazu koja prolazi tik uz ružičnjak. Kako je prethodno utvrđeno, tu se, pod zemljom, nalaze ostaci zida kraj kog je streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini.

- Svaka procena koliko bi radovi mogli da traju nezahvalna je, ali sigurno ćemo raditi minimum mesec dana - kaže dr Đurić za ”Novosti”. - Na početku radimo nas četvoro arheologa i antropologa, plus pomoćno osoblje, a, u zavisnosti od rezultata, uključiće se i lekari sudske medicine. Kada utvrdimo tačne kvote i pravac prostiranja zida, kao i koliko je zemlje u međuvremenu preko svega nasuto, moći ćemo da izađemo s preliminarnim procenama.

Prvog dana otvoren je foto-dnevnik i fotografijama dokumentovano zatečeno stanje, pripremljen je teren i počelo se sa arheološkim proširivanjem probnog iskopa, koji su 17. juna napravili predstavnici Komisije za otkrivanje tajnih masovnih grobnica streljanih posle 1944. Oni su tada markirali i kotu na kojoj je, prema iskazima svedoka, bio ćošak zida kraj kog je Mihailović streljan, kao i krečana u koju je bačen.

Radovi su prvog dana završeni oko 15 sati, a u narednih mesec dana svakog jutra počinjaće u osam ujutro. Nad iskopinama će biti postavljeno veliko šatorsko krilo, koje će štititi i lokaciju i ”kopače” od kiše. Kako nam je potvrđeno, biće pojačano i policijsko obezbeđenje.

GODINU DANA RADA

DRAGOLjUB Draža Mihailović streljan je sa još nekoliko ”državnih neprijatelja”, u noći 16 - 17. jula 1946, kraj zatvora na Adi. Vlada Srbije osnovala je krajem 2009. posebnu komisiju, sa zadatkom da otkrije okolnosti njegove smrti. Posle nešto više od godinu dana rada, oni su pre četiri meseca izašli sa nalazima do kojih su došli na osnovu starih mapa i iskaza svedoka. Posle toga je i lociran ružičnjak na Adi kao mesto egzekucije.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment