Thursday, May 09, 2013

Традиционални сабор на Равној гори, у организацији Српског покрета обнове и Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета, биће одржан у суботу, 11. маја, 2013 са почетком у 12 часова.




Седамдесет и две године је прошло од када је искра слободе засијала у срцу поробљене Србије и Европе. У тренутку када је свака нада нестала, група најодважнијих бораца заклетих краљу и отаџбини окупила се 10. маја 1941. године у родној кући војводе Живојина Мишића у Струганику. Следећег дана, Драгољуб Дража Михаиловић стигао је на Равну Гору, која ће од тада ући у легенду, а њено име биће исписано златним словима на страницама српске историје.

Убрзо након Дражиног доласка на Равну Гору основан је једини легитимни покрет отпора на југословенском простору под именом Југословенска војска у отаџбини (ЈВУО). Ови први борци за слободу на тлу поробљене Европе, дубоко иза непријатељских линија, били су трн у оку свим ауторитативним идеологијама које су нашле плодно тле у разбијеном и разједињеном српском националном корпусу. Вођена само идејом очувања народа и стицања слободе, ова војска била је изолована и напуштена од свих савезника до краја рата. Упркос свему, њен славни ђенерал Дража остао је до самог краја уз свој народ и, као прави вожд Трећег спрског устанка, на олтар отаџбине принео је свој живот, пркосећи и у смрти хордама зла и црвеног терора.

Шта је данас Равна Гора?

Она није само висораван на обронцима Сувобора. Она је српска Голгота, симбол отпора и победе живота над смрћу. Српски народ живео је у вишедеценијској црвеној помрачини, чувајући успомену на Равну Гору и њене бесмртне јунаке. Равногорске жртве падале су у борбама од Маћедоније до Алпа, мучки су убијане након 1944. године, па све до данашњих дана, када се потомци и извршитељи знаних и незнаних злочина над равногорцима свим силама боре да истина не изађе на видело. Ти исти баштиници наопаких идеологија изнова пред српски народ постављају лажну дилему и избор између Истока и Запада, делећи Србију на ''патриоте'' и ''издајнике''. Баш против тога је Равна Гора устала. Србија је једна и недељива идеја праведне државе, са њеном народном династијом Карађорђевић на челу и Српском православном црквом као духовним ослонцем и везивном грађом.

Чувајући светлу успомену на јунаке антифашистичке борбе Југословенске војске у отаџбини, Српски покрет обнове и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета по 23. пут организују традиционални Сабор на Равној гори 11. маја 2013. године, са почетком у 12 часова.

Христос Васкрсе!

Горан Милосављевић,
саветник за пропаганду
у Промотивном извршном одбору СПО





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment