Tuesday, May 14, 2013

Ostaci kraljevića Andreja u sredu [15. Maj 2013.] stižu u Srbiju / "Novosti" May 14, 2013

Novosti
Tanjug
14. maj 2013. 11:07
May 14, 2013

Zemni ostaci kraljevića Andreja, najmlađeg sina kralja Aleksandra I i brata Petra II, biće u sredu preneseni iz SAD u Srbiju


Kraljica Marija i prinčevi Andrej i Tomislav

BEOGRAD - Zemni ostaci kraljevića Andreja, najmlađeg sina kralja Aleksandra I i brata poslednjeg jugoslovenskog monarha Petra II, biće u sredu preneseni iz Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju, najavila je porodica Karađorđević.

Ostaci kraljevića Andreja biće preneseni u Srbiju sa groblja Nova Gračanica u Ilinoisu, po odobrenju Okružnog suda Grej Lejka u Ilinoisu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekaće ih njegova deca, članovi porodice Karađorđević, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, episkop hvostanski Atanasije.

Kako je najavljeno, patrijarh Irinej će služiti pomen u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, u koju su ranije pohranjeni zemni ostaci kralja Petra II, njegove supruge kraljice Aleksandre i njegove majke kraljice Marije.

Ostaci kralja Petra II preneti su u Srbiju 22. januara, njegove majke 29. aprila, a kraljice Aleksandre 9. maja.

Planirano je da svi budu sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u mauzoleju kraljevske porodice.

Na sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Deca kraljevića Andreja - princ Dimitirije i princeze Lavinija i Tatjana Marija od Srbije poručili su da će to biti poseban, istinski emotivan i značajan događaj, ne samo za njih.

"Našem voljenom ocu nije bilo dozvoljeno da se vrati za života u domovinu za kojom je čeznuo. Konačno je došlo vreme da se u večnom miru pridruži svojoj porodici i precima 26. maja u kraljevskom mauzoleju na Oplencu", poručili su oni.

Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. godine u Sloveniji na Bledu, a preminuo je 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji.

Nakon progonstva kraljevske porodice 1941. godine, diplomirao je matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

Imao je tri braka - prvi sa princezom Kristinom od Hesa, kćerkom princa Kristofa od Hesa i princeze Sofije od Grčke i Danske, drugi sa princezom Kirom od Leiningena, kćerkom princa Karla od Leiningena i vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije, a treći sa Milicom Anđelković.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment