Wednesday, May 15, 2013

Otadžbina okupila Karađorđeviće / "Novosti" May 15, 2013

Novosti
V. MIJATOVIĆ
15. maj 2013. 16:48
May 15, 2013

Posmrtni ostaci kraljevića Andreja, poslednjeg Karađorđevića sahranjenog u inostranstvu, stigli u Beograd. Patrijarh: Kada za života nisu mogli u domovinu, bar neka njihovi zemni ostaci ovde počivaju


Pomen princu Andreju Karađorđeviću / Foto N. Fifić

ZA života rasejani po čitavom svetu, Karađorđevići su najzad, bar u smrti, zajedno u svojoj zemlji. Dočekom zemnih ostataka princa Andreja prenesenih u sredu u kraljevsku kapelu na beogradskom Dedinju, zaokružena je priča o vraćanju članova kraljevske porodice koji su bili sahranjeni širom sveta u zemlju iz koje su potekli i kojom su vladali.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljevića Andreja u sredu su na beogradskom aerodromu dočekali članovi porodice Karađorđević među kojima su bila i njegova deca prinčevi Vladimir i Dimitrije i princeza Lavinija sa svojim sinom Lukom Pričardom Levijem. Dočeku su prisustvovali i profesor Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije, i episkop hvostanski Atanasije. Kovčeg najmlađeg sina kralja Aleksandra i kraljice Marije su do kapele na Dedinju ispratili mladići u šumadijskim narodnim nošnjama.

Pomen u kraljevskoj Kapeli Svetog Andreja Prvozvanog služio je patrijarh srpski Irinej.

- Sticajem istorijskih prilika, Karađorđevići su morali da napuste domovinu i da žive kao stranci s velikom tugom što nisu u svom narodu, otačastvu, pored svetinja za koje su njihovi preci prolivali krv i darivali život - rekao je patrijarh. - Princ Andrej jedva da je i zapamtio dom o kome je sigurno maštao sa željom da se ponovo nastani u njemu. Karađorđevići su došli u svoj dom koji im je otac podigao, na koji imaju puno prava da u njemu žive. Njihov dolazak obradovao je srpski narod, koji smatra da, kada Karađorđevići nisu za života mogli u svoju otadžbinu, barem njihovi zemni ostaci da u njoj počivaju.


Princ Aleksandar Karađorđević kazao je da je danas ispunjeno zaveštanje kralja Petra koji je ostavio amanet da se svi Karađorđevići vrate u Srbiju.

- Ispravljena je istorijska nepravda, mozaik Srbije je sklopljen, a time i njen identitet i legitimitet i ona sada hrabro korača u budućnost, poštujući svoje pretke i njihova prava - rekao je prestolonaslednik.

Tačka na nesreću dinastije kojoj je posle Drugog svetskog rata bio zabranjen povratak u otadžbinu biće stavljena 26. maja na Oplencu kada će na državnoj ceremoniji biti sahranjeni kralj Petar Drugi, njegova majka Marija, žena Aleksandra i brat Andrej. U oktobru prošle godine na Oplencu su, uz prisustvo državnog vrha i nekoliko hiljada građana sahranjeni knez Pavle, knjeginja Olga i knežević Nikola koji su do tada počivali u Lozani. Oni su prvi Karađorđevići čija su tela ekshumirana i vraćena u Srbiju. Za ceremoniju 26. maja poslato je 2.500 pozivnica za zvanice iz čitavog sveta. Očekuje se dolazak predstavnika kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije kao i carske dinastije Japana.


USPEŠAN BIZNISMEN

Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. godine u Sloveniji na Bledu, a preminuo je 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji. Nakon progonstva kraljevske porodice 1941. godine, diplomirao je matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

Imao je tri braka - prvi sa princezom Kristinom od Hesa, kćerkom princa Kristofa od Hesa i princeze Sofije od Grčke i Danske, drugi sa princezom Kirom od Leiningena, kćerkom princa Karla od Leiningena i vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije, a treći sa Milicom Anđelković, u narodu poznatu kao Mici Lou.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment