Saturday, May 11, 2013

POSLEDNJA KRALJICA PRVI PUT U SRBIJI! Zemni ostaci supruge Petra II preneti na Dvor! / "Telegraf" May 9, 2013

Telegraf
D. Zlojutro
May 9, 2013

Kovčeg je stigao i pred Beli dvor, gde ga je dočekalo nekoliko stotina pristalica koji su klekli u znak poštovanja prema pokojnoj kraljici. Među prisutnima su i patrijarh Irinej, članovi Krunskog saveta, kao i predsatavnici nekoliko monarhističkih organizacija

Foto: Tanjug
 
Zemni ostaci kraljice Aleksandre Karađorđević, supruge poslednjeg jugoslovenskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, preneti su u Srbiju iz Grčke gde je po sopstvenoj želji sahranjena na Kraljevskom groblju palate “Tatoj“ u blizini Atine. Kovčeg je stigao pred Beli dvor, gde ga je dočekalo nekoliko stotina pristalica koji su klekli u znak poštovanja prema pokojnoj kraljici. Među prisutnima su i patrijarh Irinej, članovi Krunskog saveta, kao i predstavnici nekoliko monarhističkih organizacija.
 
Zemne ostatke je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ambasador Grčke u Srbiji Demosten Stoidis, ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen i episkop hvostanski Atanasije.
 
Ostaci kraljice Aleksandre, majke princa Aleksandra, posle aerodroma preneti su u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog u krugu Belog dvora, gde se nalaze i ostaci Petra Drugog i njegove majke kraljice Marije.


Foto: Tanjug
 
Pomen je služio patrijarh srpski Irinej koji je nakon opela rekao da je ovim činom ispravljena velika nepravda i istorijska greška.

- Ovih dana slavimo najradosniji praznik Vaskrs, a evo i još jednog razloga za slavlje. Sudbina joj nije bila naklonjena da borvi u Beogradu i bude kraljica svom narodu. Eto, ako ne živa, onda će bar svojim moštima biti prisutna u svom voljenom gradu. Ovim činom ispravljamo veliku nepravdu i istorijsku grešku - rekao je patrijarh okupljenima.

Nakon opela prisutnima se obratio i prestolonaslednik Aleksandar rečima:

-Hvala svima što ste se okupili danas, ovde, da odamo počast mojoj majci, kraljici Aleksandri od Jugoslavije. Moja majka udala se za mog oca dok je bio u izgnanstvu za vreme Drugog svetskog rata. Delila je sa njim tragediju nasilne odvojenosti od sopstvene zemlje i naroda. Uskoro će ni opet biti zajedno na Oplencu i tako ispuniti zaveštanje mog pradede Kralja Petra I da svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu – rekao je prestolonaslednik.

Foto: Telegraf
 
Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić rekao je da se sada ispravlja jedan veliki greh koji je učinjen Karađorđu i njegovoj porodici.
 
- Mi smo počeli da plevimo kukolj i da vraćamo onaj ponos Srbiji koji je imala. U svemu tome dugujemo veliku zahvalnost SPC koja je uvek bila tu. Mi ispravljamo jedan veliki greh koji je učinjen Karađorđu i njegovoj porodici …Tužna kraljica kako ju je narod zvao vratila se u Srbiju – istakao je Antić nakon opela.
 
KO JE KRALJICA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆ?
 
Kraljica Aleksandra je ćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske.
 
Rođena je u Atini, 25. marta 1925. godine, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj i sahranjena na Kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine.

Školovala se u Vestfildu, pa zatim u školi Hitfild, a posla završenog školovanja u Engleskoj živela je u Parizu.


Foto: Wikipedia/Snake bgd
 
Za poslednjeg jugoslovenskog monarha udala se 1944. godine u Velikoj Britaniji.
 
Jedni tvrde da je to bila ljubav na prvi pogled, drugi da je plod intriga čiji trag je vodio i do engleskog premijera Vinstona Čerčila, a biće da je istina bila negde između i najbliža rečima kojima je vezu objašnjavao Kosta St. Pavlović, šef kabineta jugoslovenske vlade u izbeglištvu:
 
- Ovaj brak nije bio iz računa jer princeza nije imala nikakav miraz. Nije bio ni iz državnog interesa jer su svi oni koji su mogli da predstavljaju državu listom bili protiv njega. Taj brak bio je proizvod mladenačke ljubavi i spletkarenja Aleksandrine majke, gospođe Aspazije!
 
Zaista, u prvo vreme protiv ovog braka bila je i Petrova majka, kraljica Marija. Iako im je dala blagoslov uz upozorenje da nije prikladno praviti lično veselje dok narod u otadžbini pati, ona neće prisustvovati venčanju koje je obavljeno marta 1944. godine u zgradi jugoslovenske ambasade u Londonu.
 
Prema svedočenjima, buduća kraljica je na venčanje došla u pozajmljenoj venčanici, a Petar u uniformi avijatičara, a onda će sreću, prema rečima same Aleksandre, zameniti “iznenadno i užasavajuće zatišje u Petrovom životu. Ništa nije imao da radi, igde da ide, i malo čemu da se nada”.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment