Thursday, May 30, 2013

Промоција књига Миле Михајловић одржана 23. Maj 2013 у Сремским Карловцима / Jovan Drndak Njegovic





Промоција књига Миле Михајловић
May 23, 2013
Jovan Drndak Njegovic

Промоција књига Миле Михајловић одржана [23. Maj 2013. године] у Сремским Карловцима, у Спомен библиотеци Карловачке славне српске гимназије. На промоцији су говорили историчари др Драго Његован и др Жарко Димић, а гост је био публициста Дане Ластавица. Програм је водио Срђан Илић, а драмски уметник Александар Матић је читао одломке из књига.

Историчар др Драго Његован се запитао како је могућа апсолутна замена теза фашизма и нацизма која још увек траје? Све негативно из Другог светског рата против кога се бори јесте фашизам. Из тога потичу "антифашистичке" организације, "антифашистичка" борба, "антифашистичка" омладина. Међутим, све те организације су на простору бивше Југославије створене после пада фашизма и капитулације Италије. У међувремену, не постоји нити једна организација која у свом називу има неко "антинацистички" обележје. Не постоји антинацистичко веће, антинацистички савез, антинацистички покрет омладине, ништа што би осудило нацизам, онај исти који је - за разлику од фашизма - имао концлогоре, логоре за масовна уништења, вршио етничка чишћења, геноцид и собом донео све страхоте Другог светског рата. Осим тога, др Његован је истакао да у НДХ народ није подигао устанак ни против фашиста - Италијана, ни против нациста - Немаца, већ против Хрвата усташа и усташког терора. Тиме је основно обележје устанка српског четника на Тромеђи општенародни устанак и заштита народа, не само од стране четника војводе Ђујића Момчила, већ и оних српских формација које су биле под италијанском командом. То није био устанак партизана, нити антифашиста, како се то касније приказивало. У њему није било ичега идеолошког. Једноставно, српски народ се дигао на оружје против усташа и НДХ - да би преживео. Значајно је приметио да тамо где је било четничких јединица, није било геноцида.

О претходне две књиге Миле Михајловић "Командир" и "1943 - Далмацијо, младости" говорио је др Жарко Димић, родом из Срба. Он је истакао истинитост описаних дешавања и судбину људи на просторима Тромеђе, где овакво једно сведочење често значи и једини запис о њиховим породицама. Приче и догађаји који су деценијама скривани, чак и од преживелих потомака због њихове личне безбедности, данас добијају потврду у документима и у архивској грађи коју су сачували Италијани у својим државним, војним и приватним архивама. Парадокс је тим већи зато што истину нису сачували Срби, већ Италијани, дошли да буду савезници Независној држави Хрватској, чиме документација постаје још драгоценија као сведочанство историје.

Са посебном пажњом пропраћено је сведочанство Данета Ластавице који је као 13-годишњи дечак преживео 21. новембар 1941. када су му усташе, на 12 метара удаљености, убили оца и породицу у родном селу Косињу, срез Перушић. Потресно сведочанство о несрећи српског народа кога су идеологије поделиле и тако омогућиле геноцид незапамћених размера, оставило је јак утисак на слушаоце. Касније, као одрастао човек, био је сведок још једног злочина над злочинима: "Након Бријунског пленума, угледам у својој радној средини како млади приправници СУП-а Госпић цепају та документа и пале их" - рекао је описујући послератно уништавање доказа о усташким злочинима баш од оних који је, те злочине и злочинце, требало да ухвате и приведу органима правде. Он подсећа и да су, након пленума на Брионима 1966. године, с високих државних функција у Хрватској поскидани Срби и постављени усташки синови. И од тада је почело уништавање архива о усташком геноциду над Србима.

Историјска истина је изузетно значајна јер, осим што онемогућава прекрајање историје, она врши превенцију новог злочина - закључила је Мила Михајловић. Исто тако, може да допринесе превазилажењу непремостиве удаљености страна. Под једним условом, условом искреног покајања оних који баштине злочин и поштеног односа према жртвама и њиховим потомцима. Битно је бити човек и хришћанин и то остати и онда када је то најтеже, рекла је Мила Михајловић.



Књиге Миле Михајловић можете поручити на jnjegovic@gmail.com



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment