Tuesday, March 01, 2011

Прослава дана Првог србског устанка Сретење Господње 15. 2. 2011. у Орашцу / Ravnogorski Pokret marks the anniversary of the First Serbian Uprising February 15, 2011 in Serbia

Написао Равногорац

На дан Сретења Господњег , 15 фебруара 2011. –ог. лета Господњег одржано је Саборно окупљање чланова и симпатизера Равногорског покрета,Сабора Монархиста Србије,Отачаственог покрета Образ и других братских и сродних организација у Орашцу поводом прославе и обележавања устаничког скупа и почетка Првог србског устанка одржаног у Орашцу, који представља почетак обнове србске државности после вишевековне отоманске власти. На збору старешина у Орашцу, 14. фебруара 1804. године за вођу устанка изабран је Ђорђе Петровић Карађорђе.

Окупили смо се у јутарњим часовима у Орашцу,пристигли из свих крајева Србије,од стране општинских одбора Аранђеловац, Крагујевац, Топола, Београд, Ваљево, Кнић, Лајковац, Обреновац, Панчево, Лазаревац, Мионица, Земун, Чачак, Горњи Милановац, Ивањица,Ариље,Бајина Башта, Смедеревска Паланка, Смедерево,Петровац на Млави, Пожаревац,Рековац, Шабац ,Нови Сад,Суботица, Зрењанин, Књажевац, Сокобања, Бор, Неготин, Ниш Лесковац, Зубин Поток, Звечан,Лепосавић,Косовска Митровица,Републике Српске и емиграције.










Окупили смо се саборно у Орашцу у порти храма Светог Вазнесења Господњег, припадници Горске краљеве гарде Равногорског покрета са свештенством и верницима дочекали су у јутарњим часовима Његово преосвештвенство епископа шумадијског Господина Јована, и Његово краљевско височанство краља Србије Александра II Карађорђевића, Овом приликом Равногорски покрет у братској сарадњи са Сабором Монархиста Србије, као и друге братске организације својим масовним присуством, увеличали Сабор и скуп на дан Сретења Господњег, и показали смо ликом и делом широј јавности Србије да је православни монархизам светла и једина извесна будућност Србије, и да нас има довољно и у великом броју,национално свесних Светосаваца и националиста из свих србских Покрета и организација, који ће стати као један, поред свог краља Александра II Карађорђевића, и Боже дај да сви заједно осванемо ускоро у толико жељеној нам Краљевини Србији.













Васколики народ србски је са својим краљем присуствовао је масовно Светој Архијерејској литургији у храму Вазнесења Господњег, коју је служио Његово преосвештвенство епископ шумадијско Господина Јована уз саслужење свештенства епархије шумадијске и намесништва орашачког. Приликом одржавања Свете Архијерерске литургије, Његово преосвештенство владика шумадијски г.Јован одржао је беседу и пренео духовне поуке присутним верницима, потребу да се народ србски обожи и сусретне са васкрслим Господом Христом у делима и помислима, и да буде бољи у дане долазећег Васкршњег поста, у правцу очувања вере,Светосавља и традиционалних вредности,нагласио да је неопходан повратак обожењу и моралним вредностима рода србског.



Након завршетка литургије следбеници Равногорског покрета и припадници Горске краљеве гарде Равногорског покрета дочекали су излазак из храма и испратили Његово преосвештвенство владику шумадијског г.Јована и Његово краљевско височанство краља Србије Александра II Карађорђевића у организованој колони од неколико хиљада присутних упутили се ка спомен комплексу Марићевића јаруга,предвођени председником Равногорског покрета Срђаном Срећковићем,потпредседником и замеником председника и командантом Горске краљеве гарде Равногорског покрета Предрагом Богићевићем, председником Сабора Монархиста Србије др. Гораном Благојевићем, потпредседником Сабора Монархиста Србије, Љиљаном Јовановић,.Колона од неколико хиљада ходочасника пристигла је у спомен комплекс Марићевића јаруга,где су већ биле постројене јединице припадника Горске краљеве гарде,сам дочек председника Равногорског покрета Срђана Срећковића са осталим гостима из братских организација,протекао је у духу Светосавља и саборних начела.







Сама прослава отпочела је паљењем свећа и полагањем цвећа, на спомен обележје Првог србског устанка у Марићевића јарузи као колевци устанка и буне против турског завојевача. Присутном васколиком народу србском у спомен комплексу обратио се Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован и позвао све присутне на одржавање помена и сећања на славне дане србске историје и самог предводника и једног од зачетника Првог србског устанка вожда Ђорђа Петровића Карађорђа као родоначелника краљевске породице Карађорђевић и славног претка краља Александра II Карађорђевића.







Након завршетка помена у спомен комплексу Марићевића јарузи присутнима се обратио Његово краљевско височанство краљ Србије Александар II Карађорђевић, и истакао: „ Устанак није подигнут зато да би место дахија дошле војводе, него да слобода замени ропство, а правда и закон неправду и безакоње, данашње препреке које стоје пред Србијом нису много мање него у време Карађорђа.Не само зато што је урађено мало, него зато што смо свесни да је оно што је остало и што морамо да урадимо много теже и више. Да би била у Европи, Србија не мора никуд да иде.Довољно је да се врати себи и својим темељима, и заузме своје место међу народима, као стара европска краљевина, Орашац и Опленац симболи модерне србске државе и слободе и да се та чињеница не може сакрити.И раније је, у недавној прошлости, било тренутака када се та истина сакривала и нека друга измишљала. Неистина путује брзо, али је истина постојана и дуго траје. Зато смо ми и данас овде, и наши потомци ће сутра исто бити овде, истакао је Његово краљевско височанство краљ Србије Александар II Карађорђевић.














Након обраћања председника Равногорског покрета Срђана Срећковића скупу се обратио потпредседник и председник Западне области Драган Богдановић поздравио присутне и захвалио се на одзиву поштовалаца и чланова Равногорског покрета који су се окупили и поклонили се славној србској историји и сенима славних србских јунака и устаника, и позвао све Србе да се угледају на пример слоге и саборности, као и на свете примере србских јунака.Реч је узела потпредседник Сабора Монархиста Србије Љиљана Јовановић и нагласила да је организација Сабор Монархиста Србије све већи и масовнији као и најближа братска организација Равногорски покрет,у којима види снагу и одлучност за васпостављање Краљевине Србије и краља као јединог искреног домаћина на трону Србије, напоменула и приоритетни задатак монархиста.Након тога окупљенима се обратио председник Равногорског покрета Срђан Срећковић, поздравио окупљене и похваливши притом присутне на одзиву и поздравио је присутну браћу и чланове поздравио је и чланове из свих области где Равногорски покрет активно делује.Похвалио је све присутне за несебично залагање и јаку вољу због присуства на овом светом дану,присуства и активном учешћу на Светој Архијерејској литургији,. Такође нагласио да је Равногорски покрет велика снага која из дана у дан постаје све већа и снажнија, да је једна од најлегитимнијих организација са регистрованим и по законским стандардима вођена организација, и да је за Равногорски покрет приоритет рад у складу и начелима које прописује и следи СПЦ.такође нагласио да је Равногорски покрет признат од Круне и двора, да је морална обавеза сваког Србина да присуствује и појави се активно на обележавању важних датума као Сретење Господње, Марковдан на Равној Гори,Видовдан у Грачаници и на Газиместану, Пожелео је срећан дан државе Србије војсци Србије,иако је из дана у дан укидају,демилитаризују и растројавају,али је поносно изнео да Србија никад није била без војске, ове наше часне војске Равногорског покрета,такође је нагласио да је војска уз Србију,цркву и краља,такође и полиција,и да ће ускоро професионално почети да обавља дужности и да ће највероватније због политичких злоуопотреба положаја и неки министри завршити у притворима,јер народ не може трпети намета више. На крају обраћања пожелео је Срећан и Богом благословен Васкршњи пост.





Након обраћања председника Равногорског покрета Срђана Срећковића скупу се обратио потпредседник и председник Западне области Драган Богдановић поздравио присутне и захвалио се на одзиву поштовалаца и чланова Равногорског покрета који су се окупили и поклонили се славној србској историји и сенима славних србских јунака и устаника, и позвао све Србе да се угледају на пример слоге и саборности, као и на свете примере србских јунака.Реч је узела потпредседник Сабора Монархиста Србије Љиљана Јовановић и нагласила да је организација Сабор Монархиста Србије све већи и масовнији као и најближа братска организација Равногорски покрет,у којима види снагу и одлучност за васпостављање Краљевине Србије и краља као јединог искреног домаћина на трону Србије, напоменула и приоритетни задатак монархиста.






Реч је дата представнику Отачаственог покрета Образ Александри Миловановић који се обратила присутнима речима да свако србско срце мора бити пуно када угледа оволики број искрених и свесних Срба и србкиња који на прави начин поштују и славе своје славне претке,који су свој пример и аманет оставили србском роду да се занавек бори За крст часни и слободу златну,и да без тога Србији бољитка и здраве сутрашњице нема. Нагласила је спомен и велики значај бесмртног вожда Карађорђа који је дао снагу и дух Србима да устану и победе турске завојеваче, које се као пресликано данас дешава на светој србској земљи,вожд Карађорђе није подигао Србију и устанике на буну и устанак против тираније него и против лажних Срба који и данас свакодневно спутавају и скрнаве прави пут којим Србија треба да иде,а то је пут Светосавља, слоге и свесне србске саборности, напоменула је србски усуд кроз векове и поруку кукавичког и себичног дела Србије да погнуту главу сабља не сече,али напоменуо и праву поруку србских јунака и витезова Боље изгубити главу,него огрешити душу, и том приликом позвао све окупљене и целу Светосавску Србију на саборно окупљање и деловање.



Скуп и окупљање у спомен комплексу Марићевића јаруга је свечано завршен,и у стројевом поретку чланови и симпатизери Равногорског покрета,Сабора Монархиста Србије,Образа и осталих сродних организација упутили се пут Аранђеловца и хотела ресторана „Рујна Зора“ где је организована и приређено одржавање и прослава Крсне славе Сабора Монархиста Србије, Сретење Господње.Славски обред резања колача обавио је старешина Буковичке цркве са домаћином славе председником Сабора Монархиста Србије др.Гораном Благојевићем уз активно присуство свих домаћина и гостију крсне славе и окупљање братских Покрета, Сабора Монархиста Србије и Равногорског покрета. Након окончања обреда резања славског колача организовано је свечано окупљање и дружење у сали рестрана „Рујна Зора“ у Аранђеловцу.Монархисти и Равногорци са присутним гостима дружили су се до послеподневних часова у братској у саборној атмосфери,пуној братске љубави на скромној славској и Равногорској трпези поред председника Равногорског покрета Срђана Срећковића, целокупног састава председништва Равногорског покрета, председништва Сабора Монархиста Србије на челу са председником др.Гораном Благојевићем,потпредседника Сабора Монархиста Србије Љиљане Јовановић,представника и чланова Отачаственог покрета Образ.Домаћин славе др.Горан Благојевић и председник Раногорског покрета Срђан Срећковић захвалили су се између осталог на великом и достојаственом одзиву свих присутних речима: Живела Србија!!! Живео Краљ!!!


Равногорски покрет

Oдбор за маркетинг и информисање

Cекретар Милан Баришић

Уређивање текста и фотографије

Саша В. Милојковић, Равногорац


http://www.ravnogorskipokret.com/index.php?option=com_content&view=article&id=96:-------15-2-2011--&catid=1:novo


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment