Saturday, March 26, 2011

Stupar: Neće istinu o Draži / Vecernje Novosti / March 25, 2011

Vecernje Novosti Online
March 25, 2011
V.N.


Dušan Stupar, koga Komisija poziva da svedoči, za ”Novosti” kaže da je sve već rekao: Poslednje izjave anonimnog oznaša nisu dovoljne da bi se rešila enigma



Dušan Stupar



KOMISIJA za utvrđivanje istine o ubistvu generala Dragoljuba Mihailovića pokušaće u narednim danima da pribavi ključne dokaze da li je vođa ravnogorskog pokreta streljan i zakopan na Adi ciganliji. Jer, iskaz 91-jednogodišnjeg bivšeg majora Ozne koji upućuje na tu lokaciju, nije dovoljan da bi se rešila višedecenijska enigma, pošto on nije bio ni očevidac ni svedok događaja. Anonimni oznaš dao je samo jedno u nizu svedočenja iz ”druge ruke”, čiji tragovi o generalovom gubilištu vode na Adu ciganliju.

Kako nam je rečeno u Komisiji, oni će pokušati i da pronađu izvesnog Božu Đorđevića, koga je svedok označio kao čoveka koji je ubio Mihailovića. Ukoliko on postoji i ako je živ.

Članovi Komisije planiraju da saslušaju i Dražinog unuka Vojislava Mihailovića i Dušana Stupara, bivšeg visokog funkcionera Službe državne bezbednosti. Stupar za ”Novosti” kaže:

- Nemam više šta da pričam sa Komisijom. Sve što znam o streljanju Draže davno sam dostavio. Bojim se da oni ne žele da otkriju istinu već da im je cilj da medijski prevrću temu ”iz šušljeg u prazno”.

U Komisiji su nam, pak, preneli da oni imaju Stuparova pisana saznanja, ali da nijednom nisu razgovarali sa njim.

Stupar je državnim organima predao saznanja da je vođa ravnogorskog pokreta streljan na Adi ciganliji, a to zasniva na iskazu jednog od učesnika izvršenja sudske presude, koju je našao u arhivu RSUP Srbije.

- Pedesetak metara od obale bila je iskopana raka. Dva oficira Ozne su Mihailovića spustila u raku. Još jednom je pročitana presuda i odluka Prezidijuma od 16. jula, posle čega je izvršena kazna u prisustvu zakonom predviđenih lica. Posle izvršenja kazne, bačen je živi kreč, raka je zatrpana - piše u tom iskazu.

Komisija će konačno uputiti poziv i Vojislavu Mihailoviću koji je rekao za ”Novosti” da ne želi da učestvuje u poslu za koji nije uveren da je motivisan krajnje iskrenim namerama.

- A, da bih se u to uverio, potrebno je da neko iz vrha Komisije razgovara sa mnom i da me upozna sa dosadašnjim rezultatima rada. U tom slučaju, hoću u potpunosti da sarađujem kako bi se otkrila višedecenijska tajna i istorijska istina za našu zemlju i moju porodicu - govorio je Mihailović.


NEMA ZAPISNIKA

Stupar ističe za ”Novosti” da je vojne i policijske arhivske dokumente proučavao deset godina i da zapisnika sa izvršenja sudske kazne streljanjem – nema.


 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment