Tuesday, March 29, 2011

Od petka i zvanično nova istorija o Draži / Press Online / March 29, 2011

*****

Press Online
March 29, 2011


Veljko Miladinović, Beograd


Komisija - Slučaj Draže Mihailovića

Državna komisija za otkrivanje istine o smrti Draže Mihailovića održaće u petak sednicu posle koje će konačno biti saopštena najnovija saznanja utvrđena na osnovu svedočenja 91-godišnjeg visokog oficira Ozne, koje je Press objavljivao prethodnih dana.


Prema ovom svedočenju, generala Dražu Mihailovića u noći između 16. i 17. jula 1946. godine metkom u potiljak ubio je Boža Đorđević - Boža Kundak, koji je rukovodio streljačkim vodom na Adi Ciganliji, a kako saznajemo, svedočenje ovog „oznaša" je u istrazi potvrđeno iz tri relevantna izvora!

Draža ubijen na Adi

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde i prvi čovek komisije, juče je najavljujući „istorijsku sednicu" istakao da će do petka biti saslušana još dva svedoka i da će nakon toga, u ponedeljak ili utorak, biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti iznete sve informacije na koji način je i gde uhapšen, gde su i kako nestali dosijei vojne i državne bezbednosti o lokaciji na kojoj je sahranjen Draža Mihailović.

Na poslednjoj sednici dogovoreno je da se obave razgovori sa Dušanom Stuparom, nekadašnjim pomoćnikom načelnika Službe državne bezbednosti, i Dražinim unukom Vojislavom Mihailovićem. Naš sagovornik iz komisije kaže da to ne menja suštinu istrage, koja je utvrdila mesto gde je ubijen i sahranjen general Draža, i ističe da će se od sledeće nedelje pisati nova istorija!

- Istraga je definitivno utvrdila da je Draža ubijen na Adi i zakopan u ružičnjaku, gde su komunisti posle podigli spomenik sa petokrakom. Na to više niko ne treba da baca sumnju. Stupar je izučavajući četnički pokret imao uvid u neregistrovanu građu Arhiva SDB-a i donesen je zaključak da sa njim treba da se razgovara, jer se novo svedočenje umnogome poklapa sa saznanjima koje je on ranije iznosio, ali i da bi se otkrilo da li su ostali pisani tragovi iza pogubljenja. Bitno je da se utvrdi pravna procedura koja je pratila pogubljenje. Da se vidi da li je to bilo streljanje ili ubistvo, na osnovu čega se može pokrenuti postupak rehabilitacije ili obnavljanja postupka protiv Draže Mihailovića. Takođe je dogovoreno da se razgovara sa Dražinim unukom, jer je on opravdano u javnosti iznosio primedbe da niko iz Komisije nije sa njim obavio ozbiljniji razgovor - kaže naš sagovornik.

Stupar krije tajnu

Prema našem izvoru, Stupar i Mihailović za sada odbijaju da razgovaraju sa komisijom, ali i ističe da to suštinski ne menja ništa kada je tok istrage u pitanju. Da podsetimo, po svedočenju 91-godišnjeg „oznaša", koji je inače pristao da otkrije najveću srpsku tajnu kako bi svog unuka oslobodio sitne krivične prijave, do detalja je opisano kako je ubijen i sahranjen Mihailović, a njegovo telo je, prema ovom svedočenju, oko godinu dana nakon streljanja prebačeno na Veliko ratno ostrvo.


Veljko Miladinović, Beograd




http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/155988/Od+petka+i+zvani%C4%8Dno+nova+istorija+o+Dra%C5%BEi.html



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment