Thursday, March 24, 2011

4. Rešena Misterija - Boža Kundak dobio tu „čast" da ubije Dražu! / Press Online / March 24, 2011


*****

4. REŠENA MISTERIJA - UBISTVO DRAŽE MIHAILOVIĆA


Press Online
Part 4
March 24, 2011

Veljko Lalic
Beograd

Državna komisija za pronalaženje groba Draže Mihailovića danas će konačno da se uveri u autentičnost svedočenja koje Press objavljuje danima i objavi da je Draža Mihailović ubijen i bačen u krečanu u noći između 16. i 17. juna 1946. na Adi Ciganliji.





Visoki pripadnik Ozne koji je otkrio tu tajnu državnom tužiocu bio je jedan od čuvara Draže Mihailovića u zatvoru u Đušinoj ulici.

- Krcun nas je pozvao i otkrio da je Draža uhvaćen i da se nalazi na četvrtom spratu zgrade. Rekao nam je: „Sedećete po dvojica sa njim, ne smete da vodite nikakve diskusije, oslovljavaćete ga s gospodine đenerale i da vodite računa da ne izvrši samoubistvo" - rekao je tužiocu.

Užičanin pucao!

Milatović je rekao da se oslobodi lisica pošto se prvog dana žalio da ga mnogo stežu. Oduzete su mu naočare, ali se on bunio da ga boli glava.

- Imali smo smenu po četiri sata, posle je povećana na šest. Sa mnom je bio Žikica Stojanović iz prve proleterske, unutra je bio Momčilo Sibinović, Đorđe Nešić, bilo nam je zabranjeno da pričamo o porodici. Sibinović se upustio u diskusiju i nazvao ga zločincem, pa je Draža skinuo cokulu i gađao ga. Đole Nešić je to ispričao svojoj ženi, pa je to stiglo do Krcuna, koji ga je kaznio zatvorom - nastavlja svedočenje.

On kaže da su ispred zatvora bili mlađi oficiri Miodrag Krgić, Dragan Marković, Teodosijević.

- Major Božidar Đorđević bio je komandant celog obezbeđenja. Rodom je iz užičkog kraja, Krcun mu je bezrezervno verovao, a mi smo ga zvali Boža Kundak zbog discipline. On je Dražu ubio hicem u potiljak na Adi Ciganliji - kaže se u ovom svedočenju koje treba da promeni srpsku istoriju.

U ćeliju je dolazio Josif Malović kao zamenik Saveznog javnog tužioca, a saslušavao ga je Mile Milatović, Krcunov pomoćnik. Hrana je bila donošena iz Oznine menze na Obilićevom vencu. Boško Vidaković je bio zadužen za ishranu. Svaki put se dogovarao s Dražom šta želi da jede i imao je obavezu da svaki put proba jelo pred njim.

„Živela Srbija"

- Mihailović je stalno tražio pečeno meso s lukom, ljute papričice i rakiju. Pio je četvrt litra, da bi kasnije završio s litrom. Pred suđenje je prebačen u Đušinu ulicu, Oznin zatvor za Srbiju - ispričao je ovaj svedok.

Mika Đorđević je predsedavao suđenju jer je znao strane jezike. Svi su pitali kako pukovnik može da sudi generalu, ali je rečeno da mi Draži ne priznajemo taj čin. Draža se držao kooperativno, rekao je da ne može da stoji i bilo mu je odobreno da sedi u fotelji. Drugi su morali da stoje. Odbio je Amerikance koji su mu se nudili za svedoke.

Na kraju odveden je na Adu s ostalima i ubijen metkom u potiljak. Tu „čast" da ga lično ubije - otkrio je posle 65 godina ćutanja visoki Oznaš - imao je Boža Đorđević, zvani Boža Kundak. Ostali su pucali u svoje ljude ispred iskopane rake. Svi su mirno otišli u smrt, samo je Kosta Mušicki pred paljbu uzviknuo: „Živela Srbija".



Krcun hteo da poštedi Kalabića

Svedok Ozne koji je posle 65 godina otkrio mesto gde je ubijen četnički komandant potvrdio je priču da je Dražu izdao njegov najelitniji oficir Nikola Kalabić. Državnom tužiocu je ispričao kako ga je Slobodan Penezić Krcun mnogo godina kasnije upitao: „Šta misliš da smo poklonili život Kalabiću zato što nam je dao Dražu, da li bi otišao u inostranstvo i oformio emigraciju?".

Oznaš mu je rekao da je to glupost, jer bi ga „Amerikanci otkrili".



http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/155465/Bo%C5%BEa+Kundak+dobio+tu+%E2%80%9E%C4%8Dast%22+da+ubije+Dra%C5%BEu%21.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment