Monday, March 21, 2011

Rešena misterija: Boža Đorđević hicem u potiljak ubio đenerala! / Ekskluzivno... REŠENA NAJVEĆA SRPSKA TAJNA / March 21, 2011

Press Online.Rs
March 21, 2011

Veljko Lalic

Konačno... Komisija za otkrivanje istine o grobu Draže Mihailovića obavila zadatak posle iskaza 91-godišnjeg visokog oficira Ozne. Državi će predložiti podizanje spomenika na Adi



General Draža Mihailović ubijen je i zakopan na Adi Ciganliji, otkrio je posle 65 godina pred Komisijom za otkrivanje istine o smrti Draže Mihailovića visoki oficir Ozne, koji je to uradio da bi svog unuka oslobodio neke sitne krivične prijave!

Tako je savim slučajno razrešena najveća srpska misterija. Kako nam je rečeno u Komisiji, koja nam je i dostavila zapisnik sa saslušanja, BIA i VBA su proveravale svedočenje ovog 91-godišnjeg oznaša (ime poznato redakciji) i utvrđeno je da je sve što je rekao - istina. On je potpisao svaku stranu svog svedočenja, koje će Press ekskluzivno objavljivati u narednih nekoliko dana.

Ubica još živ?!

- Dražu Mihailovića ubio je metkom u potiljak Boža Đorđević, koji je rukovodio streljačkim vodom na Adi Ciganliji u noći između 16. i 17. jula. Devetoro osuđenika dovedeno je na Adu. Bile su iskopane rake. Nije istina da je bačen u septičku jamu. Njih devetorica bačeni su u raku i poliveni živim krečom. Svako je streljao po jednog metkom u potiljak. Niko nije davao otpor, samo je Mušicki (Kosta Mušicki, general Srpskog dobrovoljačkog korpusa, prim. aut.) viknuo: „Živela Srbija" - navodi se u saslušanju ovog oznaša.

Tužiocu je ispričao i da je, kako misli, Dražin ubica još živ.

Čuvali tajnu 65 godina
Najelitnije komunističke jedinice vodile računa
 o đeneralu Draži Mihailoviću

- On se nigde nije pojavljivao na tim partizanskim skupovima. Neko kaže da je živ i da stanuje blizu Starog dvora u Beogradu. Vrlo je disciplinovan. Bio je unapređen za načelnika oblasne Udbe u Kragujevcu, što je bilo znatno iznad njegovih sposobnosti. Ako je živ, da se vodi računa pošto je on vrlo tvrd čovek, traži potpunu anonimnost, da mu niko ne zakuca na vrata. Mora da dobije garanciju da neće biti gonjen - nastavlja svedok Dražinog ubistva.

Uticajni oznaš Mija Krdžić, koji je preminuo pre godinu dana, imao je dosta krvi na prsima, nastavlja svedok. Mija je kasnije jedini i progovorio o likvidaciji, nakon što je vraćen s dužnosti ambasadora u Tunisu, ljut što mu je žena teško bolesna i kćerka „ubijena na čudan način".

Komunisti mu digli spomenik

Visoki oficir Ozne kaže da su potpisali da nikad nikome neće pričati o događaju „pod teškim pretnjama". I tvrdi da je to jedini pisani trag.

- Ne znam da li je bilo pismenog obaveštavanja Krcuna, ako jeste, onda je ta poruka uništena prilikom čišćenja dokumentacije, koja je obavljena dva puta - nastavlja svedok.

I zatim detaljno opisuje Dražin grob...

- Bili su zakopani u raku dugačku pet metara i poliveni živim krečom. Sve je zaravnjeno. Bilo je naređeno da Dražin grob ima da nestane, da nema da bude nikakav trag, da se ne bi pravile ceremonije - objašnjava.

On je ipak tužiocu do detalja opisao mesto gde je sahranjen Mihailović, tako da su u Komisiji rekonstruisali njegovo svedočenje i zaključili da je Draža sahranjen u takozvanom ružičnjaku na Adi, gde se nekad nalazila ograda zatvora. To mesto su komunisti obeležili na neki svoj način, jer su baš tu stavili spomenik zvezdu petokraku. Dražino telo, ipak, tu se više ne nalazi.

Visoki oficir Ozne tužiocu je ispričao kako je saznao da je Draža kasnije premešten s Ade.

Posle godinu dana premešten na ostrvo

- Kada je ubijen, nije bilo rešeno da se njegovi ostaci izmeste, jer je zatvor još bio tamo. Posmrtni ostaci premešteni su pre likvidacije kompleksa. Nije bilo brzo, verovatno godinu dana nakon streljanja. Mija Krdžić mi je rekao, a i pričalo se u višim krugovima Udbe, da su ostaci premešteni na jedno dunavsko ostrvo koje nije naseljeno, da to ostrvo ne plavi stalno Dunav, već samo jedan njegov deo - navodi se u zapisniku sa saslušanja najpoverljivijeg svedoka ubistva Draže Mihailovića.

Njegov zaključak, kako je rekao srpskom tužiocu, jeste da je to bilo Ratno ostrvo.

Kako nam je rečeno u Komisiji za otkrivanje istine o grobu Draže Mihailovića, tajne službe su proverile navode ovog svedočenja i zaključile da je ovim razrešena najveća srpska misterija. Komisija je zaključila da je ovo vrlo relevantno svedočenje, kao i tužilaštvo, koje još pod ključem drži čitavu dokumentaciju.

Zbog svega toga Komisija namerava da uskoro održi konferenciju za štampu na kojoj će saopštiti ovo o čemu Press piše i jednom za svagda otkriti gde je ubijen đeneral Draža.

I zatim pozvati vlast da se na mestu ružičnjaka na Adi napravi spomenik Draži Mihailoviću.


Dželat u belim rukavicama

Visoki oficir Ozne ispričao je tužiocu kako su se obavljale likvidacije u zatvoru na Adi Ciganliji. To je bio zatvor za političke protivnike, u kojem su pre rata bili komunisti. Tako su se sada četnicima svetili bivši zatvorenici.

- Sva vešanja je obavljao Ladislav Hart, dželat za vešanje u belim rukavicama. Posle svakog vešanja on je bacao svoje rukavice - ispričao je oficir OZNE.


Živela Srbija

Njih devetorica bačeni
su u raku i poliveni
živim krečom. Niko
nije pružao otpor,
samo je Mušicki
viknuo: „Živela Srbija"



Dražu Mihailovića ubio je metkom u potiljak Boža Đorđević,koji je rukovodio streljačkim vodom na Adi Ciganliji u noći između 16. i 17. jula



http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/155060/Re%C5%A1ena+misterija%3A+Bo%C5%BEa+%C4%90or%C4%91evi%C4%87+hicem+u+potiljak+ubio+%C4%91enerala!.html

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment