Tuesday, April 05, 2011

ДУГО ПУТОВАЊЕ КРОЗ НОЋ / Драган Крсмановић April 2011


*****


Без обзира колико то мени лично било значајно, питање откривања гроба и судска рехабилитација генерала Михаиловића није најважније питање у Србији. Нажалост, незапосленост, економски колапс, урушавање институција и комадање земље много су значајније теме око којих је потребно ангажовати све креативне потенцијале друштва.

Ипак, када је судбина генерала Михаиловића и рад „комисије“ за откривање његовог гроба или рад судског већа за рехабилитацију морамо устврдити да смо и „ми“ помало политички омудрали. Годинама смо одлагали одговоре на нека, за нас важна питања, јер смо се просто срамили. Попут онога: ти тражиш хлеба док нас бомбардују, ти питаш за демократију, а ми под санкцијама, ти тражиш правду, а види шта нам „темо неки“ раде...

Да је неопходно сачекали бисмо ми опет, јер није ред да питамо за генерала Михаиловића док се спремају одговори на „упитник“, само још да стекнемо статус кандидата за кандидата а онда ћемо све натенане. Али схватили смо већ да, што се вас тиче, право време никада неће доћи. Увек ће бити нешто, или заиста важније или нешто за вас важније. А и ако не буде ви ћете се постарати да постане важније.

Е због тога, „ми“ окупљени у Српском либералном савету, не желимо више да чекамо већ тражимо да нам одговорите „сад и овде“:

Кад је „комисија“ у питању:

- Ко је, када, на чији предлог и по којим критеријумима формирао „комисију за откривање гроба генерала Михаиловића“?

- Колики је „буџет“ комисије и како су средства утрошена?

- Када је комисија усвојила и какав је план њеног рада?

- Колико је потенцијалних сведока саслушано и на колико локација остварен увид?

- Какви су закључци комисије и кад се предвиђа завршетак њеног рада?


Кад је рад судског већа за рехабилитацију у питању:

- Када је примљен први захтев за рехабилитацију?

- Кад је предмет узет у поступак и које су радње до сада предузете?

- Какав је тренутни састус предмета и кад се очекује „окончање“ жалбеног поступка пред апелационим судом?

- Када се коначно очекује завршетак поступка?


Одговоре очекујемо од институција које су за то надлежне а он ће бити оптужница или одбрана система у коме тренутно живимо и у коме се од грађана очекује да стрпљиво стењу под јармом бирократије. Ако ли се макар симболично побуни неким питањем, могло би то да се протумачи као „недопустив притисак“ на институције и некога ко сваког месеца прима какву-такву плату за нешто што не може или није у стању да уради.

Господо драга, док чекамо одговоре на судбоносна питања од значаја за будућност Србије, дајте макар оне одговоре који су у вашој надлежности и за које није потребно много времена и напора. Или уколико то нећете или не можете да урадите, уклоните се и препустите место онима који то желе и могу.



за Српски либерални савет

Драган Крсмановић

April 2011


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment