Thursday, April 07, 2011

Dražin dželat živi na Dedinju / Vesti Online / April 6, 2011


*****

Vesti Online
April 6, 2011
Press


Božidar Đorđević, poznatiji kao Boža Kundak, koji je po svedočenju 91-godišnjeg "oznaša" hicem u potiljak usmrtio generala Dražu Mihailovića, još je živ, stanuje na Dedinju, a veći deo vremena provodi u vikendici u jednom selu pored Gornjeg Milanovca, piše današnji "Pres".

Draza sa svojim tamnicarima, a Boza Kundak je prvi s leva

Posle objavljivanja svedočenja koje je razotkrilo istinu o ubistvu Draže Mihailovića, "Presu" su se javili meštani sela kraj Gornjeg Milanovca koji su ispričali sve o "čuvenom" Boži Kundaku koji svakog leta boravi u svojoj vikendici.

Prepoznali ga na slici

Oni koji poznaju Božu Kundaka prepoznali su ga kao "prvog sleva" na čuvenoj slici iz arhiva BIA na kojoj je Draža sa svojim tamničarima! Ovo je "Presu" potvrđeno i u Srpskom pokretu obnove, kao i kod nekoliko članova državne Komisije za otkrivanje istine o pogubljenju Draže Mihailovića.

U SPO-u su rekli da su prvo posumnjali da je Božidar Đorđević živ pošto su se i njima javljali ljudi koji su ga prepoznali na slici i ispričali da su ga viđali donedavno.

"Svi ga prepoznaju kao visokog oznaša bez brkova na čuvenoj slici. Nama nije bitno da li je na slici, nego ako je još živ, protiv njega mora da se sprovede istraga", rečeno je u SPO-u.

U Komisiji niko zvanično nije želeo da kaže da li će se pokrenuti zahtev da se utvrdi da li je Boža Kundak još živ i da se eventualno pozove na saslušanje, ali su rekli da ima bliske rođake koji i dalje rade u službi i koji "prave probleme" što je u javnost procurila informacija da je učestvovao u pogubljenju.

Meštani sela u kojem Đorđević često boravi kažu da je poslednji put bio na jesen. Da je umro, celo selo bi to znalo za dva minuta!

"Ranije je dolazio po celo leto. Kažu da je imao dosta operacija u poslednje vreme, žuč, oči. Poslednji put se nije mnogo zadržavao, ali svi bismo znali da mu se nešto desilo. Pričao je da ima veliki stan negde na Dedinju. Njega je odgajio milanovački bolničar, a žena mu je rodom iz Ivanjice", rekao je o Boži Kundaku jedan meštanin.

Kažu da je Đorđević početkom šezdesetih godina preko puta seoske mesne kancelarije i zdravstvene ambulante napravio dve vikendice, jednu za sina, a drugu za ćerku. Meštani tvrde da nikada nije pominjao Dražu Mihailovića, ali da znaju da je "njihov" Božidar penzionisani član Ozne i da je radio kao šef službe u Kragujevcu, što se podudara sa svedočenjem 91-godišnjeg oznaša.

"Često je svraćao u kafanu na porodičan ručak ili da sa meštanima odigra partiju karata. Voleo je da priča o bitkama na Neretvi i Sutjesci, ili gde su već ratovali, ali o periodu posle rata nikad ni reči neije prozborio", kaže vlasnik lokalne kafane.

Kako prepričavaju meštani, kada se početkom devedesetih oformila opozicija u njegovom komšiluku su sa tranzistora puštali četničke pesme, zbog čega je izvukao stari karabin i čoveku koji je držao tranzistor pucao iznad glave i prodrao se: "Niko meni ispred kuće neće puštati četničke pesme!"



http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/128916/Drazin-dzelat-zivi-na-Dedinju


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment