Thursday, April 21, 2011

Kalabić mrtav ubio Dražu?! / ALO! / April 20, 2011



Alo! Vesti
B.P.
Sreda - 20.04.2011
Wednesday - April 20, 2011


Nikola Kalabic

Potomci Nikole Kalabića ogorčeni nalazima vladine komisije

Po ko zna koji put u proteklih više od pola veka, u porodici jedinih potomaka Nikole Kalabića, bliskog saradnika generala Draže Mihajlovića, zavladalo je ogorčenje i nemir.

Ovog puta, razlog su nalazi Komisije za utvrđivanje istine o čuvenom Čiči i tvrdnja da je u njegovom zarobljavanju i egzekuciji učestvovao Nikola Kalabić, iako je on poginuo šest meseci ranije?!

- Ceo život plačem i patim zbog te neistine. Gde su dokazi te komisije za to što tvrde? Jako neozbiljno, istorijski i ljudski nekorektno - kaže Kalabićeva unuka Vesna Dragojević-Kalabić.

Da je nalaz Komisije apsurdan pokazuje dokument kojim je sudski utvrđena Kalabićeva smrt, a koji bitno negira „istinu“ koju su oni otkrili. Naime, krajem prošle godine u Osnovnom sudu u Valjevu doneto je rešenje, kojim je utvrđeno da je Kalabić ubijen 19. januara 1946. na izlasku iz Degurićke pećine, pri probijanju obruča Ozne. Rešenje je doneto na osnovu svedočenja prote gornjomilanovačke parohije u penziji Mijaila Danilovića, kome su to preneli preživeli članovi tadašnje Kalabićeve pratnje.

- Ne mogu da verujem da se ponovo i na takav način provlači takva priča! Moj deda je bio patriota, vrlo obrazovan i ugledan čovek za ono vreme i zakletva mu je mnogo značila. Nikada ne bi izdao kralja i otadžbinu, a pogotovu ne najbližeg saradnika i prijatelja, kome se zakleo! - dodaje Kalabićeva unuka.

U izjavi za „Alo!“, ona kaže da ne veruje ni u ostale nalaze komisije.

- Žalosno je što mi i posle 65 godina živimo isto, u totalnom mraku. Ne zna se istina, pitanje da li će se ikada i znati - ogorčena je i Kalabićeva praunuka Jelena.

Kako kažu, njima je od čuvenog Kalabića ostao samo zlatni džepni sat i nešto fotografija, ali su zahvalni proti i ostalima koji su im pomogli u pokušaju da saznaju istinu o njegovoj pogibiji i speru ljagu sa svog imena, bar na ovaj način.


B. P.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment