Tuesday, April 12, 2011

Čovek koji je ubio Dražu bio mu je rođak! Alo! pronašao majora Božidara Đorđevića Kundaka! / Alo! / April 13, 2011

Vesti
Alo!
Sreda - 13.04.2011
April 13, 2011

Major Božidar Đorđević Božo Kundak danas ima 93 godine, živi u stanu na Dedinju, povremeno odlazi u svoju vikendicu u selu Savinac, a o noći između 16. i 17. juna 1946. godine, kada je presudio vođi Ravnogorskog pokreta, nikada ni slovo nije rekao, pa čak ni najbližim članovima porodice.


                                          Major Božidar Đorđević Božo Kundak

- O Dražinom ubistvu nama nikada ni reč nije progovorio. Nije odlazio na porodična veselja, slave, nikada se nije fotografisao. Bio je, što bi se reklo, pravi udbaš. Čak i kada je ostario, nikada nije dozvoljavao da mu neko stoji iza leđa - otkriva za „Alo!“ član porodice Đorđević. On otkriva kako Kundak nije slučajno izabran za đeneralovog egzekutora. Udba je znala ne samo za to da se on i Mihailović poznaju od pre rata, već i da su u krvnom srodstvu, a pucanj u đeneralov potiljak na Adi Ciganliji bio je zadnji test lojalnosti službi za majora Đorđevića.

- Boža Kundak i general Mihailović su bili rođaci, što nam je Boža priznao, iako nikada nije želeo o tome podrobnije da priča. Božina majka Doda je bila iz Mihailovića, iz okoline Ivanjice, a Lazar, Božov otac, bio je bolničar. Službovao je dobrim delom u Gornjem Milanovcu, ali su uvek održavali kontakte sa familijom. Kao momci, Draža i Božo su išli na igranke, pa je jednom prilikom upravo Draža upoznao Božu sa njegovom budućom suprugom Milesom, koja je kasnije takođe radila u Udbi i za koju se govorilo da je bila „opasna“ žena. Boža je uvek malo govorio o svom poreklu, familiji i često je znao da kaže da su ga „odgajili neki ljudi u Milanovcu“ - priča naš sagovornik iz porodice Đorđević.

Kad je počeo Drugi svetski rat, Draža i Božo su otišli svaki na svoju stranu, jedan u četnike, drugi u partizane. Božo je kasnije postao Krcunov miljenik, što zbog zemljačkih veza, što zbog svoje odanosti komunističkoj ideji. Da baš on bude taj koji će Draži pucati u potiljak, nije odlučeno slučajno.

- Prvo, bio je komandant streljačkog voda, čovek od velikog poverenja, a njegovi pretpostavljeni znali su da su njih dvojica rođaci. Taj čin je trebalo da potvrdi Božinu odanost partiji. Tako je i bilo. U noći između 16 i 17. juna, metkom u potiljak Božo Đorđević, posle presude Vojnog suda na smrt streljanjem, ubio je Dražu - razrešava izvor „Alo!“ misteriju koju već godinama pokušavaju da otkriju članovi državne Komisije za otkrivanje istine o pogubljenju Draže Mihailovića.

Četnici se juče sjatili u Savincu!!!

Čičini sledbenici juče su se nakratko, posle pisanja „Alo!“ o Boži Kundaku, okupili u selu Savinac raspitujući se gde je čovek koji je ubio Dražu. Oni su u neverici odmahivali glavom na saznanje da je Đorđević još živ i da je godine proveo tu, na nekih dvadesetak kilometara od Ravne gore i Dražinog štaba.


- Neverovatno je, ali zaklela se zemlja raju da se sve tajne znaju. Presudio mu Miloš Minić, opet čovek iz našeg kraja, pucao u njega Božo, opet naš Srbin. Akciju za njegovo hapšenje vodio Krcun, opet Srbin. Ej, Srbijo, šta si dočekala? - kaže jedan radoznali pripadnik četničkog pokreta, koji je došao da se raspita o Boži.

Dobar komšija, poklonio kuću izbeglicama

U selu Savinac, u kom ima vikendicu, meštani Božu znaju kao dobrog komšiju, a o službi im, kako kažu, nikada nije govorio.

- Božo je radio ono što je tadašnja država tražila od njega, što više govori o državi nego o njemu. Nije on jedini, a ni prvi ni poslednji egzekutor Udbe - pričaju komšije iz sela, dodajući da nikada nije prisvajao ništa tuđe, pa je čak kuću koju je nasledio od sestre dao izbeglicama na korišćenje.


Mihajlo Milić


http://www.alo.rs/vesti/37502/Covek_koji_je_ubio_Drazu_bio_mu_je_rodak


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment