Tuesday, April 19, 2011

Draža završio u nekoj toplani! / Vecernje Novosti / April 19, 2011

*****


Vecernje Novosti
D. MILJKOVIĆ
19. april 2011.
April 19, 2011
 
Nikola Ilić (86), bivši šef odseka UDBE za Leskovac, tvrdi da je četnički komandir zadavljen u zatvoru, a njegovi ostaci završili u nekoj od beogradskih toplana. Iliću istinu otkrio Krcunov šef kabineta



Nikola Ilić i njegovo svedočenje

DRAŽA Mihailović zadavljen je u zatvoru, a njegovi ostaci završili su u nekoj od beogradskih toplana - otkriva za „Novosti“ Nikola Ilić. Bivši šef odseka Udbe za Leskovac, rešio je, kaže, da progovori posle skoro sedam decenija ćutanja i skrivanja tajne „koju je nosio na duši“.

Istinu o stradanju četničkog komandanta, kako tvrdi Ilić, saopštio mu je 1957. godine „sada pokojni Vladimir Babić iz Bojnika, jedan od bivših šefova kabineta ministra unutrašnjih poslova Slobodana Penezića Krcuna“.

Ilić se, kako kaže, seća svake reči koju mu je Babić ispričao o tome kako je Mihailović završio:

- Draža nije ubijen ni sahranjen na Adi ciganliji. Nije streljan, već je udavljen u zatvoru. Dok je spavao, dežurni oficiri su mu navukli omču. Prethodno su ga naterali da popije više alkohola da bi se uspavao. Beživotno telo su umotali u ćebe i uz pomoć dva nemačka zarobljenika utovarili u kamion.

Ilić kaže da je očekivao da će Komisija za pronalaženje groba Dragoljuba Mihailovića dati realniji izveštaj o rezultatima istrage. Posle svega što se desilo, kako kaže, „ne želi da bude odgovoran ukoliko istina o jednoj od najvećih misterija naše novije istorije ode s njim u grob“.

- Prošle godine ispričao sam dr Momčilu Pavloviću da uzalud traže Dražin grob na Adi ciganliji, Lisičjem potoku ili Dedinju. Očekivao sam da objave da nemaju dokaze o tome gde je streljan i sahranjen. Pošto to nisu učinili, rešio sam da posle toliko godina progovorim i jednom stavim tačku na tu polemiku - kaže za „Novosti“ Nikola Ilić, koji je došao u naše leskovačko dopisništvo i istovremeno nam dostavio i pisanu izjavu.

U njoj on navodi „da je tu istinu čuo i pokojni Milutin Ristić, tadašnji načelnik leskovačke policije i da su razgovor sa Babićem vodili na Višoj školi za unutrašnje poslove“, a da je povod bio predavanje pukovnika Drecuna o hvatanju Draže Mihailovića.

Babić je tokom hapšenja i egzekucije Draže Mihailovića služio u jedinici Pete armije u Skoplju.

- On nije znao u koju beogradsku toplanu je telo odvezeno. Zna samo da je „ložač“ bio saradnik Ozne, kome je rečeno da je u ćebetu nemački zarobljenik.

Ilićeva ispovest samo je još jedna u nizu onih koje pričaju oni koji su „nešto čuli“ i kojima su „upućeni ljudi ispričali istinu o Draži“. Tako će, verovatno, biti sve dok se ne pronađu jaki argumenti koji će potvrditi gde je i kako ubijen Draža Mihailović i gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci.


KOMISIJA

DRŽAVNA komisija za utvrđivanje istine o Draži Mihailoviću, posle višegodišnjeg rada, prošle nedelje je saopštila manje-više ono što se znalo u poslednjih šest decenija. Rečeno je da, iako nije pronađen nijedan pisani trag, da se na osnovu iskaza svedoka došlo do zaključka da je četnički komandant streljan na Adi ciganliji i da je tu njegova primarna grobnica. Konstatovano je da nije poznato da li su, i gde, odneti Dražini posmrtni ostaci. Najavljeno je da će teren na Adi biti skeniran kako bi se eventualno pronašli posmrtni ostaci Mihailovića, a potom izvršila i DNK analiza.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment