Friday, April 15, 2011

Аутор Бранко Јевтић - ЈЕДАН САСВИМ ОБИЧАН СРБИН / Драган Крсмановић / April 2011

*****

Равногорске традиције не обухватају обавезно само гибаницу, јагњетину и шљивовицу. Има нас који верујемо да би у равногорске традиције, и због њих, требало наново истражити историју Другог светског рата на просторима старе и оне још старије Југославије. И након тога, на питања, дати озбиљне одговоре који се већ назиру кроз измаглицу времена.

Прошле године, обележавајући почетком маја годишњицу доласка генерала Михаиловића на Равну Гору, имали смо прилику да у Музеју погледамо изложбу аутора Бранка Јевтића на којој је он представио део резултата свог двадесетогодишњег рада на прикупљању података о борцима – припадницима Југословенске војске у отаџбини. Одлично конципирана изложба у којој су према формацијском саставу дати спискови преко 60.000 бораца. Тих мајских дана прошле године поред хиљада знатижељника изложбу су походили политичари, јавни радници и „богати појединци“.

Годину дана касније у издању Беокњиге и подршку Српског либералног савета баш уочи великог јубилеја, седам деценија од почетка антифашистичке борбе генерала Михаиловића појавила се књига „Ознаке Југословенске војске у отаџбини“. Аутор је поново Бранко Јевтић.


From left to right: Lt. Col. (USAF) Milton Friend,
Branko "Bane" Jevtic, and Dragan Krsmanovic
Serbia, October 26, 2010
Photo courtesy of Shirley and Milton Friend

Бранка Јевтића смо сретали и приликом посете господина Милтона Френда Србији када је био и неформални домаћин. У његовом „Горском штабу“ подно Рудника могли смо видети и живу равногорску легенду, Уроша Шуштарича – војводу Триглавског.


Branko "Bane" Jevtic with Lt. Col. (USAF) Milton Friend
Serbia, October 29, 2010
Photo courtesy of Shirley and Milton Friend


Био је увек на услузи адвокатској канцеларији Живановић у дивовској борби за рехабилитацију генерала Михаиловића.

Он је своје чинио а чиниће и надаље, тамо где институти не знају, где новинари не смеју, где министарства немају новца, научници знања а сви заједно вере и упорности.

А ми остали, шта да учинимо? Па ништа посебно, посетимо изложбу на Равној Гори, купимо књигу о ознакама ЈВуО и наравно помолимо се Свемогућем да заштити и подржи Бранка и оне сличне њему. Њихових имена нема у енциклопедијама, по њима се не зову улице, они нам се не кезе са плаката. Они само раде оно у шта верују.

Е због таквих за Србе и Србију има наде!



Драган Крсмановић
April 2011



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment