Thursday, April 14, 2011

Tačno je, zvali smo Kundaka! / ALO! / April 14, 2011

*****

ALO!
S. Đorđević - M. Milić
April 14, 2011


Slobodan Radovanović otkrio za Alo! da su pričali sa udbašem Božidarom Đorđevićem

Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju generala Dragoljuba Mihailovića kontaktirala je sa Božidarom Đorđevićem zvanim Boža Kundak, čovekom za koga se veruje da je ubio generala Dražu, potvrdio je za „Alo!“ Slobodan Radovanović, predsednik komisije i zamenik republičkog javnog tužioca.



On nije želeo da govori o sadržini razgovora sa Đorđevićem, najavljujući da će o radu komisije moći da govori tek na konferenciji za medije.

- Jesmo kontaktirali s tim čovekom, ali za sada nemam mandat da govorim o tome. Sve ćete čuti na konferenciji za novinare, koja će uskoro biti održana - izjavio je Radovanović nakon jučerašnjeg sastanka članova komisije.

On je potvrdio da će biti izvršeno skeniranje lokacije na Adi Ciganliji za koju se pretpostavlja da je mesto đeneralovog pogubljenja, što bi moglo da bude i završetak dvogodišnjeg rada komisije na čijem je čelu.

- Naš jedini cilj je određivanje mesta gde je Draža Mihailović pogubljen i sahranjen i ništa više od toga - rekao je Radosavljević ističući da u dosadašnjem radu komisija nije imala troškove, dok će i predstojeće skeniranje terena „biti gratis od onih koji taj posao rade“.

Uporedo sa radom komisije, u javnost je procurila informacija da je bivši saradnik Udbe otkrio da je major Božidar Đorđević - Božo Kundak pucnjem u potiljak ubio đenerala, a sve to je odao komisiji za utvrđivanje istine o pogibiji Draže Mihailovića kako bi izdejstvovao ukidanje krivične prijave za svog unuka!? Taj čovek danas ima 91 godinu, a tajnu ubistva srpskog generala izneo je na svetlo samo da bi unuka spasao zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao.

Ipak komšije u Savincu, gde porodica Đorđević ima vikendicu, i dalje sumnjaju u to da je Božo đeneralov egzekutor.

- Pitanje je koliko je tačna tvrdnja da je baš Božo taj koji je to uradio. Mi ga znamo kao odličnog komšiju i možda je taj njegov saborac morao da kaže nečije ime samo da bi mu unuka oslobodili. Za malo se danas ljudi prodaju - kaže jedan Božin komšija. Kundak je posle Drugog svetskog rata službovao u Kragujevcu. Radio je pod direktnom komandom tadašnjeg načelnika Ozne Obrena Đorđevića, ali je već šezdesetih godina prošlog veka otišao u penziju. O službi i onome što je radio malo je govorio, voleo je da igra šah i da se šeta. Prošle jeseni imao je dosta operacija, sada već slabo vidi zbog katarakte i u njemu je malo šta ostalo od nekadašnjeg udbaša.

- Možda jeste, a možda i nije to uradio. Više mi je čudno da je taj njegov saborac sve to izdao u zamenu za jednu sitnu krivičnu prijavu, poput saobraćajnog udesa. To je bila cena decenijama čuvane tajne - u neverici pričaju Božine komšije.

Gordana Mihailović: Komisija me nije zvala!

Gordana Mihailović, ćerka vođe Ravnogorskog pokreta, tvrdi da komisija nije kontaktirala s njom.

- Kakva komisija? Niko me nije zvao, a i ne želim da pričam o tome - kratko je za „Alo!“ prokomentarisala rad vajne komisije za otkrivanje istine o pogubljenju njenog oca.

Samardžić: Najlakše je reći da je grob na Adi!

Miloslav Samardžić, istoričar Ravnogorskog pokreta, kaže za „Alo!“ da ne očekuje spektakularne podatke od državne komisije koja se bavi traženjem Dražinog groba.

- Najlakše im je da objave da je Draža pogubljen i sahranjen na Adi Ciganliji jer tamo danas nema ničega. Tamo je posle rata mnogo rađeno, voda je nosila i plavila, tako da je danas tamo nešto skoro nemoguće naći. To vlastima može odlično da posluži jer bi Dražin grob postao mesto hodočašća, a to vlastima nikako ne odgovara. U Beogradu ima mesta samo za Tita jer je to stav i sadašnje neokomunističke vlasti - smatra Samardžić.



http://www.alo.rs/vesti/37532/Tacno_je_zvali_smo_Kundaka


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment