Friday, April 15, 2011

Ključni engleski papiri o Draži / Vecernje Novosti / April 15, 2011

*****


Vecernje Novosti
V. C. S.
April 15, 2011


Komisija za istinu o Dražinom pogubljenju podnela sudu dokaze za postupak rehabilitacije. Arhiva Forin ofisa dokazuje da je Mihailović učestvovao u borbi protiv fašizma


Suđenje Draži Mihailoviću

KOMISIJA za otkrivanje istine o pogubljenju Dragoljuba Mihailovića, tragajući za mestom gde je streljan i grobnicom, došla je do dokaza da je suđenje 1946. bilo montirano, i tu dokumentaciju poslala Višem sudu u Beogradu.

Papiri bi trebalo da pomognu u postupku Mihailovićeve rehabilitacije, potvrdio je za „Novosti“ jedan od članova Komisije, istoričar Slobodan Marković. On je dodao da je reč o poverljivoj dokumentaciji britanskih obaveštajaca, koja je Komisiji stigla u septembru prošle godine iz londonskog Nacionalnog arhiva.

U pitanju su „papiri“ Forin ofisa na 150 strana, u kojima se, pored prepiske britanskih diplomata i njihovog Ministarstva spoljnih poslova, nalaze i zapisnici sa suđenja Mihailoviću.

Tu su i stenogrami sa sednice Doma lordova, 26. jula 1946, gde se govorilo o Mihailovićevoj antifašističkoj borbi.

Dokumentacija, po Markovićevim rečima, takođe pokazuje da je suđenje bilo farsa, da nisu poštovane osnovne procedure, da branioci nisu imali vremena da se upoznaju sa dokumentacijom, da je odbacivan svaki njihov prigovor, da se Josip Broz direktno mešao u tok procesa.

Sve ovo moglo bi da utiče na proces rehabilitacije koji je, u decembru 2006, pokrenuo Mihailovićev unuk Vojislav. U februaru 2009. zahtev su podneli i Srpska liberalna stranka i nekoliko udruženja političkih zatvorenika. Ideji da general bude rehabilitovan suprotstavili su se Subnor, Društvo za istinu o NOB-u i Savez antifašista Srbije.

U Srbiji je, inače, prema podacima Ministarstva pravde, od 2006, kada je na snagu stupio Zakon o rehabilitaciji, do danas, sudovima podneto oko 2.800 zahteva, a 80 odsto je rešeno.

U Beogradu je za poslednjih pet godina podneto 857 zahteva, a rehabilitovana je 381 osoba. U proceduri je oko 350 predmeta. U Užicu su rehabilitovane 103 osobe, u Novom Sadu 99, u Šapcu 130, u Čačku 72, u Kragujevcu 55, u Nišu i Kraljevu po 51, u Valjevu 47.

Među rehabilitovanima su Dragiša Cvetković, Slobodan Jovanović, Đoka Dunđerski, Žanka Stokić, Dragiša Vasić, Borislav Pekić, Dragoslav Mihailović... Zahtevi su podneti i za kneza Pavla Karađorđevića, Milana Stojadinovića i Milana Nedića, ali bez epiloga.

LIKVIDIRANO 24.000 NEVINIH

PREMA podacima istoričara Srđana Cvetkovića iz Instituta za savremenu istoriju, od kraja rata do 1987. osuđeno je čak 118.000 ljudi, a brojka onih koji su likvidirani bez presude daleko je veća. Državna Komisija za otkrivanje tajnih grobnica streljanih posle 12. septembra 1944. do sada je identifikovala imena 24.000 nevinih ljudi likvidiranih posle rata. 




http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:327262-Kljucni-engleski-papiri-o-Drazi

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment