Wednesday, April 13, 2011

Stražar pokazao đeneralov grob? / Vecernje Novosti / April 13, 2011

Novosti Online
M. T. K. - V. T.
13. april 2011. 20:56
April 13, 2011


Državna komisija za istinu o generalu Mihailoviću zaključila da njegov grob treba tražiti na Adi. Sveta Marjanović locirao mesto verovatnog pogubljenja

Marjanović i mapa mesta pogubljenja napravljena po njegovom nacrtu


POSLE Dražinog smaknuća, krečana na ivici zapadnog zida zatvora, na Adi ciganliji, bila je opasana velikom bodljikavom žicom, koju niko, pa ni čuvari nisu smeli da diraju, ispričao je u sredu “Novostima” penzionisani milicioner Sveto Marjanović (83), koji je dve godine službovao kao čuvar u kazamatu, na Adi ciganliji. Na ovom popularnom beogradskom izletištu, sećajući se svakog detalja, opisao je i nacrtao raspored zgrada.

Marjanović je bivši partizan, a u Narodnu miliciju stupio je sa prvim danima Informbiroa. Njegova generacija milicionara te davne 1948. godine smenila je “staru gardu”, za koju je postojala bojazan da je - “ruska”.

- Kada sam došao kao stražar na Adu, malo je čuvara ostalo iz perioda kada je utamničen Draža Mihailović - priča Sveta. - Krili su detalje, a i mi smo slabo pitali, iz sveopšteg straha. Međutim, znatiželjan, mlad momak, čudio sam se što je odmah, pored ograde zatvora, bodljikavom žicom bila opasana zatrpana krečana. Jednom sam, onako, kroz priču, pokušao od Milana Rašete, tada upravnika zatvora, da saznam šta se tu krije.

Rašeta, tada kapetan prve klase, bio je izuzetno strog i nepoverljiv nadređeni. Marjanoviću je kratko objasnio da su u krečani zatrpane neeksplodirane bombe i da se to mesto ne sme dirati. Među čuvarima, tek u prolazu, spominjana su imena izdajnika koji bi tu mogli biti sahranjeni.

- Neuverljiv mi je izgledao Rašetin odgovor. Kako to bombe, pa u krečanu? Ali, ko je više zapitkivao brzo je leteo iz službe - priseća se Marjanović.

Prema njegovim rečima, tada je ostrvo bilo močvarnog tla, gotovo neprohodno do savskog rukavca. Od starog izgleda Ade, ništa nije ostalo - samo dva od šest jablanova, ispod kojih se sakrivao od žege.

Pošto se prošetao Adom, nekadašnji zatvorski čuvar, odveo nas je do ružičnjaka i spomenika sa petokrakom.

- E, ovde se nalazila ta bodljikavom žicom ograđena krečana. Kao da je danas gledam očima. Iz sredine je raslo stablo šipka. A, zemlja je bila malo ulegnuta.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

U REPUBLIČKOM tužilaštvu u četvrtak u 13 časova biće održana konferencija za novinare na kojoj će Komisija javnosti predstaviti rezultate istraživanja do kojih je došla analizom iskaza svedoka i prikupljenih podataka o pogubljenju i grobnom mestu Mihailovića.

*****

SAZNANJA NA OSNOVU IZJAVA SVEDOKA:SMRT U KREČANI

ADA ciganlija je, ipak, primarna grobnica generala bivše Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, zaključak je državne Komisije koja se dve godine bavila ovim slučajem.

Posle mnogo spekulacija i dugogodišnjih pokušaja da se otkrije jedna od najvećih misterija savremene istorije, pred domaćom javnošću, konačno, danas će biti obelodanjeni preliminarni rezultati istrage.



Komisija je, kako “Novosti” saznaju, na sastanku u sredu usvojila preliminarni izveštaj u šest tačaka.

- Pregledana je obimna dokumentacija u arhivama u zemlji i inostranstvu - kaže Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, član Komisije. - Utvrđeno je da je postojala takozvana posebna arhiva, koja se čuvala u kasi Svetislava Stefanovića Ćeće, nekadašnjeg državnog sekretara za unutrašnje poslove FNRJ.

Ta građa, kako otkriva Pavlović, seljakala se iz kase u kasu, raznih ministara unutrašnjih poslova. Najveći deo te dokumentacije uništen je posle 1966. godine.

- U onome što je ostalo nisu nađeni spisi koji se tiču likvidacije generala Mihailovića - tvrdi Pavlović. - Saslušano je više od 20 svedoka. Sve izjave nisu bile pouzdane. Ali, upoređivanjem i ukrštanjem svedočenja većine, Komisija smatra da postoje indicije da je general Mihailović streljan i sahranjen na Adi ciganliji, u neposrednoj blizini nekadašnjeg zatvora. Tu se danas nalazi ružičnjak, a u neposrednoj blizini spomenik sa petokrakom.

Odlučeno je da Republičko javno tužilaštvo pokrene postupak za dalja istraživanja terena oko zatvora i o rezultatima obavesti Komisiju, na nekoj od narednih sednica.

- Ne mogu biti zadovoljan ovakvim rezultatima, verujem i šira javnost, ali to je realnost - zaključuje Momčilo Pavlović.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment