Friday, April 15, 2011

Ispravljena nepravda: Završen Drugi svetski rat i u Srbiji / Press Online / April 15, 2011

*****

Press Online
Veljko Miladinović
April 15, 2011


Istina... Ispravljena istorijska nepravda prema generalu Dragoljubu Mihailoviću

Državna komisija juče je zvanično saopštila da je Dragoljub Draža Mihailović ubijen 17. jula 1946. na Adi Ciganliji i da je više svedoka istaklo da mu je metak u glavu ispalio vođa streljačkog voda Božidar Đorđević Kundak



General Mihailovich, 1946, after being
captured by the Yugoslav communists.


Predsednik Komisije i zamenik Republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović otkrio je da su u istrazi kontaktirali sa Božom Kundakom, ali nije želeo da otkrije do kojih su saznanja došli od njega, jer, kako je rekao, ime Božidara Đorđevića trebalo je da ostane nepoznato javnosti.

Svedočenje oznaša

Istoričar Bojan Dimitrijević rekao je da više izvora upućuju da je on učestvovao u streljanju Draže Mihailovića, ali da Komisija ne može da zauzme stav da je to konačna istina.

- Treba imati u vidu da su čin likvidacije izvršili anonimni ljudi, koji su samo izvršavali posao koji im je država dodelila. Zapisnik o likvidaciji najverovatnije nije ni vođen - rekao je Dimitrijević.

Zamenik republičkog tužioca Radovanović je istakao da je ovim otkrićem državne komisije ispravljena istorijska nepravda i da Srbija treba da bude ponosna što je imala dva antifašistička pokreta.

Kako je Press već pisao, Komisija je do zaključaka došla na osnovu nekadašnjih svedočenja funkcionera Ozne Slobodana Krstića Uče, kao i četiri nova svedoka, među kojima je i svedočenje 91-godišnjeg oznaša koje je Press ekskluzivno već objavio.

Delovi iz svedočenja

- Dražu Mihailovića ubio je metkom u potiljak Boža Đorđević, koji je rukovodio streljačkim vodom na Adi Ciganliji u noći između 16. i 17. juna

- Draža je sahranjen u takozvanom ružičnjaku na Adi, gde se nekad nalazila ograda zatvora

- Zakopan je u raku dugačku pet metara i poliven živim krečom

- Posmrtni ostaci Draže Mihailovića premešteni su na Ratno ostrvo

- Sva vešanja obavljao je Ladislav Hart, dželat za vešanje u belim rukavicama

- Potpisali smo da nikad nikome nećemo pričati o događaju „pod teškim pretnjama"

Slobodan Homen, član Komisije i koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću, rekao je da je utvrđena primarna Mihailovićeva grobnica u blizini zidina nekadašnjeg zatvora na Adi (gde se danas nalazi spomenik sa petokrakom), a da postoje indicije da su posmrtni ostaci generala Mihailovića posle nekoliko meseci iskopani i preseljeni na drugo mesto.

- To je urađeno s ciljem da nikada ne budu pronađeni - rekao je Homen.

Slobodan Homen je najavio da će biti izvršeno skeniranje primarne lokacije na Adi Ciganliji.

Montirano suđenje

Komisija je istraživala dokumenta koja je uspela da nađe u vojnim arhivama i arhivama BIA. Na naše pitanje da li je utvrdila da je u likvidaciji Draže Mihailovića ispoštovana pravna procedura, istoričar Slobodan Marković je rekao da Komisija po tom pitanju nije zauzela jedinstven stav. Povod za razmimoilaženje članova Komisije je dokument iz delovodnog protokola prezidijuma FNRJ koji je Press juče objavio, a koji upućuje da je molba za pomilovanje Draže Mihailovića odbijena dva dana nakon obavljene egzekucije.

Ono što je nesporno utvrđeno jeste da je suđenje Mihailoviću bilo montirano i okončano na brzinu, posle čega je pogubljen na mestu izabranom tako da nikada ne bude otkriveno. Komisija je na osnovu raspoloživih podataka rešila još neke istorijske misterije, kao što je učešće Nikole Kalabića u hapšenju Draže Mihailovića.

Pored Komisije za otkrivanje istine o Draži Mihailoviću radila je i druga komisije zadužena za otkrivanje tajnih grobnica streljanih od 1944. do 1946. godine. Ta komisija je do sada utvrdila da je streljano više od 24.000 ljudi, i da će nažalost u svakom sledećem izveštaju taj broj biti veći.

Reakcije

Slobodan Homen, DS

- Podaci do kojih je došla Komisija ispravljaju veliku nepravdu prema generalu Mihailoviću. Ovo bi trebalo taj slučaj da stavi u istorijske udžbenike i da to više ne bude političko pitanje.

Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO

- Ovo je velika pobeda Srbije. Preko dvadeset godina SPO se bori da skine anatemu koju su komunisti bacili na Srbiju, lažno predstavljajući generala Dražu Mihailovića, prvog antifašističkog gerilca u Evropi i njegove saborce kao izdajnike.

Radoš Ljušić, istoričar i funkcioner SNS

- Prvi put da je u sudu ili tužilaštvu neko nešto pametno rekao.

Meho Omerović, poslanik SDPS

- Stiče se utisak da je to najvažnije državno pitanje i jedini problem koji Srbija ima. Nijedna osmišljena medijska kampanja jedne stranke, u koju su nažalost uključeni i visoki državni funkcioneri, neće izbrisati istorijsku činjenicu da je taj čovek sarađivao sa okupatorom i da je odgovoran za strašne zločine.

Srđan Cvetković, istoričar

- Utvrđivanje istine o smrti Draže Mihailovića je na tragu rehabilitacije četničkog pokreta. Taj zakon je prošao na mala vrata i nije se dovoljno primenjivao. Istina o Draži dobija veliki publicitet i zato predstavlja važan korak u ispravljanju tih istorijskih nepravdi.



http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/158007/Ispravljena+nepravda:+Završen+Drugi+svetski+rat+i+u+Srbiji.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment