Friday, September 16, 2011

Američki veterani svedoče za Dražu / "B92" - "Blic" September 15, 2011



B92
Drugi pišu
četvrtak 15.09.2011
 
 
Beograd -- Udruženje veterana Drugog svetskog rata iz SAD uputiće svog predstavnika na ročište u procesu za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića, piše "Blic".

Dragoljub Mihajlović (Tanjug, arhiva)

Ročište je zakazano za 27. septembar.

Dolazak predstavnika američkih ratnih veterana na svedočenje potvrdio je Srpskom liberalnom savetu Stiven Kovač, penzionisani potpukovnik američke vojske i sekretar Udruženja ratnih veterana SAD, koji je na njihov poziv došao u Beograd.

Aleksandar Nedić, sekretar Srpskog liberalnog saveta, kazao je za "Blic" da na ovaj način američki ratni veterani žele da iskažu solidarnost sa generalom Mihailovićem i antifašističkom borbom srpskog naroda.

Njihova želja je, kako je naveo, da ponove reči koje je predsednik Truman izrekao, posmrtno dodeljujući Legiju časti generalu Mihailoviću: "General Dragoljub Mihailović istakao se kao glavni zapovednik jugoslovenskih oružanih snaga i posle kao ministar vojni, organizujući i vodeći snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. Zahvaljujući neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi američki avijatičari bili su spaseni i bezbedno vraćeni na savezničku stranu. General Mihailović i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju i boreći se pod izuzetnim teškoćama, materijalno su doprineli savezničkoj vojsci i bili učesnici u izvojevanju konačne savezničke pobede".

On dodaje da je slučaj Draže Mihailovića na neki način postao internacionalan jer je reč o komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je dobio odlikovanja Francuza i Amerikanaca.

"Odlikovanje SAD je jedno od najvećih koje stranom državljaninu može da dodeli njihova vlada i dokaz da je Mihailović bio na strani saveznika. To objašnjava veliku zainteresovanost američke vlade za ovaj slučaj", navodi Nedić.

Srpski liberalni savet, kao programski naslednik Srpske liberalne stranke, jedan je od inicijatora rehabilitacije generala Mihailovića, podseća "Blic".



http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=15&nav_category=206&nav_id=542143


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment