Tuesday, September 13, 2011

Dražu još traže / "Novosti" September 12, 2011

Vecernje Novosti
V. C. S.
12. septembar 2011. 21:00


Istražni sudija odlučio da se pretraga terena na Adi Ciganliji ipak nastavi. Čaure ukazuju na streljanje. Nema tragova premeštenja tela




PRETRAGA terena na Adi Ciganliji, koja je u ponedeljak trebalo da bude završena, ipak se nastavlja po nalogu istražnog sudije Dragana Pantelića.

Kada je video čaure i puščana zrna koje je tim arheologa i antropologa Instituta za sudsku medicinu našao tamo gde su svedocili pominjali da je mesto pogubljenja generala Dragoljuba Draže Mihailovića, istražni sudija je odlučio da se skeniranje terena georadarima nastavi, iako su stručnjaci tokom dana već sklonili šator i pokupili alat.

Kako nam je potvrdila vođa tima prof. dr Marija Đurić, dodatno skeniranje trajaće najmanje dan-dva, a ako radari pokažu da i sa druge strane biciklističke staze na Adi postoje jame, iskopavanja će se nastaviti:

- Do sada smo naišli na četiri jame sa spoljne strane severnog zida nekadašnjeg zatvora, kraj kog je, prema izjavama svedoka, streljan Mihailović. U jamama nije bilo ostataka ljudskog skeleta, već samo životinjske kosti - od ptica, do većih sisara. Našli smo i 17 čaura od metaka.

Njen kolega, arheolog Andrej Starović, dodaje da su, osim čaura, otkrili i jedno puščano zrno zabijeno desetak santimetara ispod starog pločnika, kraj ugla zapadnog i severnog zida. Tu je, sumnja se, bila krečana u kojoj je Mihailović zatrpan. Takođe su našli i dva dugmeta sa košulje.

- Nismo, međutim, našli nikakve druge ostatke, niti arheološke tragove da su jame zakopavane, pa ponovo iskopavane. Znači, nema dokaza da su tela pokopana, pa negde premeštena. Ali, čaure bi mogle da ukazuju da na tom mestu jeste izvršena egzekucija 17. jula 1946, s obzirom da nema istorijskih tragova da je tu bilo neke druge egzekucije - kaže Starović.

Korodirani meci trenutno se nalaze kod balističara, koji bi za desetak dana trebalo da precizira o kakvoj je municiji reč. Ako potvrdi da je reč o mecima koje su koristili partizani prilikom streljanja Mihailovića i Nedićevih generala, a tim na terenu ne nađe druge jame ili ostatke, od istražnog sudije zavisiće da li će naložiti pretragu nekog drugog terena ili će se sve zaustaviti.

PRONAŠLI TABLU ZATVORA OSIM zidova, tim arheologa i antropologa našao je i ostatke velike table koja je stajala iznad ulaza u zatvor na Adi ciganliji. Našli su i mnoštvo metalnih i staklenih ostataka, ali nijedan dokaz nije mogao da potvrdi da je pored ružičnjaka bilo ko sahranjen, niti da su tela bacana u krečanu.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment