Wednesday, September 28, 2011

Čuvar straže đenerala Draže - Uroš Šušterič

FOKUS
D. ĐURIĆ
September 11, 2011


Uroš Šušterič (87) iz Ljubljane, posljednji je živi slovenački četnik. U Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini (JVuO), pod komandom generala Draže Mihailovića, dogurao je do čina kapetana, a Milo Rakočević, major vazduhoplovstva JVuO, posljednji živi četnički vojvoda, dodijelio mu je 2007. godine u Parizu titulu vojvode. Četnik - đak Šušterič je postao davne 1939. godine u Celju, kada ga je u sokolsko-četničku đačku formaciju, jačine jednog voda, primio kapetan tadašnje jugoslovenske vojske Vrebac. U to vrijeme je general štabni pukovnik Draža Mihailović, bio komandant 39. pješadijskog puka u Celju, a kasnije je Mihailović bio načelnik u Dravskoj diviziji u Ljubljani. Kada sve stavi na papir Šušterič, kako kaže, ima 72 godine neprekidnog četničkog staža. Na četničkom saborovanju na Ravnoj Gori preživjeli saborci i poštovaoci Ravnogorskog pokreta, vojvodu triglavskog obavezno dočekuju pjesmom: "Od Prizrena pa do Maribora, sve su straže đenerala Draže".

FOKUS: Otkud Slovenac u četnicima?

ŠUŠTERIČ: Gestapo je protjerao moju porodicu iz Slovenije u Srbiju 1941. godine. U prvu klasu Ravnogorske vojne akademije stupio sam u rano proljeće 1944. godine u Timočkoj krajini, u selu Sikole ispod Deli Jovana, a po završetku tromjesečne teoretske i praktične nastave dobio sam čin narednika - đaka. Kasnije sam raspoređen u Prvu resavsku četničku brigadu, u štab poručnika Vukašina Petkovića. Bio sam jedno vrijeme i oficir za vezu sa savezničkim vojnim misijama na području koje je kontrolisala velikomoravska grupa četničkih korpusa.

Prije toga, kada je moj pokojni otac Joso Šušterič, solunac i kapetan prve klase, preuzeo vođstvo Ravnogorskog odbora u Srbiji, meni je u tom odboru dodijeljena pozicija obavještajca, propagandiste i organizatora diverzantskih akcija i to sve do odlaska u četničke vojne formacije na teritoriju istočne Srbije, gdje je bio komandant general Miroslav Trifunović.

FOKUS: Generala Mihailovića znali ste i prije početka Drugog svjetskog rata. On je bio prijatelj vaše porodice. Kakav je utisak na vas ostavio?

ŠUŠTERIČ: Čiča je bio saborac mog pokojnog oca u Prvom svjetskom ratu i naš kućni prijatelj. Kada je Mihailović prekomandovan u Celje, na krsnu slavu puka, pozvao je slovenačke dobrovoljce iz Prvog svjetskog rata. Baš na toj svečanosti, na koju me otac poveo, upoznao sam legendarnog Čiču. Draža se s mojim ocem često sastajao, u to vrijeme, na oficirskim sastancima diljem Slovenije. Kasnije, na putu bosanske golgote s legendarnim đeneralom sam se vidio zadnji put. Bio sam u stroju, na čijem je vrhu bio pukovnik Dragutin Keserović, vojvoda kopaonički. I baš u tom stroju me Čiča prepoznao i unaprijedio zbog uspješnog vođenja ratne jedinice u čin poručnika. Rekao mi je tada nekoliko toplih, očinskih riječi koje i danas pamtim.

FOKUS: Malo je poznato da je Ravnogorski pokret u Sloveniji u toku Drugog svjetskog rata bio veoma jak, a da su bile jake i četničke jedinice na tom području. Šta su Slovenci u to vrijeme očekivali od JVuO?

ŠUŠTERIČ: Slovenački dio JVuO vodio je general štabni major Karlo Novak, četnički vojvoda. Komandant Štajerskog četničkog odreda bio je poručnik Jože Melaher Zmagoslav, a protiv okupatora su se borili i pripadnici ljubljanskog, gorenjskog, notranjskog, štajerskog, dolenjskog i primorsko-istarskog četničkog odreda, kao i specijalna četnička grupa sektora Gorica - Trst. U Sloveniji je postojao Centralni obavještajno-informacioni centar JVuO, na čijem vrhu se nalazio Čičin pobratim general Vladimir Vauhnik i pukovnik Kosta Domazetović. To je bio sigurno najbolji obavještajni centar u tom dijelu Evrope. Slovenija je JVuO dala četiri generala, šest pukovnika, šest potpukovnika, 16 majora, 28 kapetana, 32 poručnika i 16 potporučnika, a dobar dio slovenačkih četnika, pogotovo oficira, bio je na dužnostima i u Dražinoj vrhovnoj komandi.

FOKUS: U vojsci pod komandom generala Mihailovića bio je i vaš brat Bojan, aktivni kapetan koji je bio komandant leteće brigade Resavskog četničkog korpusa.

ŠUŠTERIČ: Bojan je nakon završene gimnazije otišao na Vojnu akademiju, a kasnije je bio aktivni oficir jugoslovenske vojske. Bio je načelnik Štaba Paraćinske četničke brigade, pa komandant jurišnog bataljona te brigade, a na kraju komandant Resavke jurišno-leteće brigade. Bio je u mnogim borbama, čak je i ranjavan. U zimu 1944. godine, poslije izdaje, uhvaćen je i strijeljan zajedno sa svojim saborcima u okolini Svilajnca. U našoj porodici bila su tri muškarca i sva trojica su bili četnici. Oca i brata su strijeljali komunisti, dok sam ja jedva izvukao živu glavu, nakon što sam u Bosni pao u njemačko zarobljeništvo. Otac je strijeljan u okolini Jagodine u aprilu 1945. godine, zajedno s oficirima Ivankovačkog četničkog korpusa. Ni danas ne znam gdje je grob mog oca i brata.

FOKUS: Šta bi se desilo na ovim prostorima da su saveznici podržali JVuO, a ne partizane Josipa Broza Tita. Da li bi Slovenci imali više koristi od monarhije nego od komunističke vlasti?

ŠUŠTERIČ: Čiča je Slovencima obećao još 1942. godine oslobođenje Istre i dijela Kvarnera, kao i Julijske Krajine i Koruške, sve do Velikih Tura. S druge strane, Broz je svojom neodgovornom i prepotentnom politikom izgubio sve što su saveznici preko Čiče garantovali Slovencima.

FOKUS: Ostali ste nakon Drugog svjetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji. Kakav je bio odnos komunističke vlasti prema vama?

ŠUŠTERIČ: Komunistički sud me je 1946. godine osudio na pet godina zatvora zbog, kako su tada tvrdili, borbe protiv partizana i saradnje s neprijateljom. Poslije izlaska iz zatvora živio sam kao čovjek drugog reda. Stalno sam bio pod kontrolom OZNA i UDBA i tako sve do 1980. godine. U to sam se uvjerio čitajući moj dosije, koji se i sada nalazi u Arhivu Slovenije.

FOKUS: Danas živite u Ljubljani. Vodili ste donedavno sudski spor protiv slovenačke države zbog toga što vas je tamošnji sud okvalifikovao kao izdajnika i kolaboracionistu. Kako je završen taj spor?

ŠUŠTERIČ: Sudski spor je riješen u moju korist. U cijelosti sam rehabilitovan, isplaćena mi je odšteta i vrijeme provedeno u zatvoru ubrojano mi je u penziju.

FOKUS: Milo Rakočević, major kraljevskog vazduhoplovstva JVuO, posljednji živi četnički vojvoda dodijelio vam je, neposredno pred smrt, u crkvi Svetog Save u Parizu 17. marta 2007. godine titulu vojvode. Šta vam to znači?

ŠUŠTERIČ: Iako sam stari četnik i prvoborac Ravnogorskog pokreta, takvu čast ipak nisam očekivao.

Tu časnu titulu dijelim s pokojnim ocem Josom i bratom Bojanom.

FOKUS: Još nije otkriveno mjesto na kojem je sahranjen general Mihailović. Nadate li se da će Mihailovićevi posmrtni ostaci biti pronađeni?

ŠUŠTERIČ: Tražio sam od relevantnih institucija u Srbiji da se ta sramota srpskog naroda konačno stavi ad akta. Ali, izgleda da se neki plaše i mrtvog Čiče.

Bilo kako bilo, na kraju više nije ni toliko važno gdje su njegovi posmrtni ostaci, jer će on zauvijek biti u našim srcima. Molim boga da se Dražini posmrtni ostaci, ipak, pronađu za mog života i da dočekam taj trijumf naše četničke borbe.

FOKUS: Još uvijek mislite da su Srbi najveći prijatelji Slovenaca?

ŠUŠTERIČ: U to nikada nisam posumjao.

FOKUS: Mislite li da se na ovim prostorima ponovo može uspostaviti kraljevina Srbija?

ŠUŠTERIČ: Iz vaših usta u božje uši. Srbija mora postati kraljevina koja će obuhvatati teritorije na kojima žive Srbi, a mi Slovenci ćemo vam zaviditi, jer nećemo moći biti dio te kraljevine.

D. ĐURIĆ


Srećan zbog napretka Srpske

FOKUS: Kakva je, prema vašem mišljenju, budućnost Republike Srpske? Šta mislite o Miloradu Dodiku, predsjedniku RS?

ŠUŠTERIČ: Republika Srpska je danas, na moju veliku sreću, bolji dio dajtonske BiH. Čujem u medijima da ste u nekim stvarima ispred majke Srbije. To me raduje. Od poslovnih ljudi iz Slovenije, koji sarađuju s vašom zemljom, saznao sam da ste korektni poslovni partneri i da podržavate saradnju Slovenije i Republike Srpske. Kada mi je prijatelj iz Prijedora donio fotografije iz tog mjesta, nisam mogao vjerovati da kod vas ima tako divnih gradova. Raduje me kada čujem da su i ostali gradovi, a pogotovo Banja Luka, praktično evropski gradovi. Sve što sam vam rekao prethodno o Republici Srpskoj zapravo je i indirektan odgovor na pitanje šta mislim o predsjedniku Dodiku.

_____________________________

http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=19946:uvar-strae-enerala-drae-&catid=18:u-fokusu&Itemid=153


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment