Tuesday, September 13, 2011

Na primarnoj lokaciji nisu nađeni Dražini posmrtni ostaci / Tanjug September 12, 2011

*****

Tanjug
BEOGRAD, 12.09.2011Na mestu bivšeg zatvora na Adi Ciganliji, za koje se sumnjalo da krije posmrtne ostatke komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Draža Mihajlovića, nisu pronađeni nikakvi ljudski ostaci, izjavila je danas prof. Marija Đurić, rukovodilac forenzičkog tima.

Pretraga na ovoj lokaciji počela je 9. avgusta, ali arheološka iskopavanja nisu dala nikakve rezultate, rekla je Đurić u izjavi za Tanjug. Ona je navela da nisu nađeni dokazi da je bilo ko sahranjen uz spoljnu stranu severnog zatvorskog zida, koju su svedoci označili kao moguće mesto gde je pokopan general Mihailović.

Pronađeno je, međutim, 17 čaura koje su date na balističko veštačenje, kazala je ona, što znači da nije isključeno da je komandant Ravnogorskog pokreta na tom mestu streljan. Zato je po nalogu tužioca Višeg suda u Beogradu Branislava Pantelića, traganje za jamom u kojoj bi mogli biti posmrtnim ostacima generala Mihailovića nastavljeno na širem području ove lokacije, južno od zatvorskog zida, objasnila je Đurić.

Prema njenim rečima, trenutno se vrši snimanje tog područja georadarom koji registruje promene u gustini slojeva zemljišta, što će potrajati nekoliko dana. Ukoliko radar pokaže promene na terenu, kako je kazala, onda će se kao i u slučaju prve lokacije, pristupiti iskopavanjima u skladu sa standardnom arheološkom procedurom.

Postupak pretrage, ekshumacije i identifikacije lokacija na Adi Ciganliji vrši se na osnovu podataka i iskaza svedoka do kojih je došla državna Komisija za istraživanje tajnih grobnica ubijenih i nestalih posle septembra 1944. godine. Stručnjaci državne komisije su krajem juna obavili skeniranje terena i probno iskopavanje iza zatvorskog zida kada su pronađene kosti, ali su analize pokazale da nisu ljudskog, već životinjskog porekla.

General Mihailović je u montiranom procesu 15. jula 1946. osuđen na smrt streljanjem pod optužbom za kolaboraciju i dva dana kasnije pogubljen kao državni neprijatelj "broj jedan". Prema iskazima dvojice svedoka, Draža i još osam osoba koji su streljani 16. i 17. jula, bačeni su u dve jame iza zatvorskog zidana na Adi, dok je treći svedok tvrdio da je streljan u bagremovoj šumi, 400 metara od Belog dvora.

Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica, istoričar Srđan Cvetković objasnio je danas u izjavi Tanjugu da je lokacija na Adi određena kao primarna upoređivanjem iskaza svedoka i podataka iz dokumenata Britanskog vojnog arhiva.

Pojedini svedoci, kako je kazao, tvrdili su da je Dražino telo, po naređenju tadašnjih komunističkih vlasti, iz bezbedonosnih razloga premešetno na nepoznatu lokaciju, a drugi opet da je uništeno i spaljeno, kako mesto gde je sahranjen ne bi postalo predmet kulta.

Ukoliko je to tačno, pitanje je da li ćemo ikada pronaći Dražin grob, kazao je Cvetković i dodao da će se o eventualnom ispitivanju drugih lokacija, odlučivati tek kada bude završena pretraga na Adi.http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=20053


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment