Tuesday, September 20, 2011

Љубљанa: Основан Равногорски покрет Словеније - September 11, 2011

*****
На слици: Заробљени борци Југословенске Војске у отаџбини
 након битке у Грчарицама 1945.
 Комунисти су их поубијали иако ови људи никад нису
 сарађивали с окупатором. Фото: Ravnogorsko gibanje Slovenije


Данас је у Љубљани одржан оснивачки конгрес Равногорског покрета Словеније“ (Ravnogorsko gibanje Slovenije). Шта је то што је навело грађане једне просперитетне земље Европске уније да се седам деценија од почетка антифашистичке борбе одлуче на оснивање ове организације. Питање је још деликатније из угла Србије у којој се већ годинама врши опструкција законских одредби о изјадначавању права оба антифашистичка покрета и наставља „борба против контрареволуционарних снага“.

Словеначки равногорци, које смо имали прилика да упознамо, чврсто су решени да наставе тредиције равногорског покрета из Периода Другог светског рата. Њихова врата су затворена за све присталице тоталитарних идеологија било да се ради о нацизму, фашизму или комунизму а сваки нови члан се мора дистанцирати од свог евентуалног чланства у тоталитарним политичким организацијама и прихватити декларацију из села Ба као полазну основу свог деловања.

За Србе и грађане Србије важно је знати да ова огранизација жели да негује присне односе са сличним удружењима у Србији и Србима ма где они били. Распад СФРЈ за њих је био последица неспособности комунистичке елите да да демократске одговоре на растуће социјалне и политичке тензије али не и крај српско-словеначког пријатељства.

Време ће показати колико су њихове идеје прихватљиве за словеначко друштво али је њихова борба да се на политичку и друштвену сцене врате и политичке снаге које немају фашистичу или комунистичку прошлост вредна пажње.


Драган Крсмановић из
Српског либералног савета
11.09.2011
September 11, 2011


http://www.slobodanjovanovic.org/2011/09/12/d-krsmanovic-osnovan-ravnogorski-pokret-slovenije/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment