Saturday, September 10, 2011

Dražino telo odavno sklonjeno sa Ade / Press Online September 9, 2011

09. 09. 2011
PRESS Online
M.P.

Istina... Potvrđeno pisanje Pressa

Grob i posmrtni ostaci generala Dragoljuba Mihailovića verovatno nikada neće biti pronađeni, ali poslednja iskopavanja na Adi Ciganliji samo potvrđuju izjave svedoka - da je general Jugoslovenske vojske u otadžbini zaista streljan na Adi i da je prvobitno bio sahranjen u ružičnjaku


Uzalud kopali...
Na Adi Ciganliji nema ostataka pogubljenih ljudi

Tim koji je nešto duže od mesec dana pretraživao teren na Adi Ciganliji nije pronašao ništa više od životinjskih kostiju, ali - i pored brojnih pokušaja da se čitava stvar pretvori u ujdurmu, i da se tako zataška prava istina - postoje brojni dokazi koji nedvosmisleno upućuju na zaključak da je Mihailović streljan baš na tom mestu.

Žrtva... Draža Mihailović

Pronađeno 16 čaura

Podsetimo, Press je prvi objavio da je đenerala u noći između 16. i 17. juna 1946. metkom u potiljak ubio Boža Đorđević, zvani Boža Kundak, koji je rukovodio streljačkim vodom. Svedočenje jednog starog oficira Ozne potvrđeno je iz tri relevantna izvora, a taj zaključak ušao je u godišnji izveštaj Komisije.

- Pronašli smo 16 čaura metaka baš na mestu gde je nekada, po svemu sudeći, bila jama - kaže za Press istoričar Srđan Cvetković, sekretar Državne komisije. - Ali zemlja koju smo „češljali" više nije originalna. Tu su se posle Drugog svetskog rata izvodili radovi, a baš taj deo prekopavan je više puta i preko njega je nabacan šut. To je zvanično učinjeno zbog polaganja cevi za vodovod, ali naravno ostaje pitanje zašto je baš na tom mestu rađeno i da li je iza svega stajala neka druga namera.

Krcunovo naređenje

Na dubini od oko dva metra pronađena je i tabla sa bivšeg zatvora, koji se nalazio na Adi Ciganliji i iz kojeg su Mihailović i njegovih osam saboraca odvedeni na poslednje putovanje. Ostatak je, prema podacima do kojih je došla Komisija, koja je pažljivo, metar po metar, ispitivala teren - raskopan najkasnije 1956. godine, ali možda i ranije.

Srđan Cvetković kaže da sada, po svemu sudeći, dobijaju na značaju svedočenja koja kažu da je Mihailovićevo telo premešteno sa Ade Ciganlije. To se, kako je Press već pisao, dogodilo posle naređenja Slobodana Penezića Krcuna. Tela su, posvedočio je oficir Ozne državnom tužiocu, izvađena, najverovatnije spakovana u kese i negde odneta - možda i na Veliko ratno ostrvo.


M. P.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/175018/Dra%C5%BEino+telo+odavno+sklonjeno+sa+Ade.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com



*****

No comments:

Post a Comment