Saturday, September 10, 2011

ЖИВ ЈЕ ДРАЖА / Драган Крсмановић September 10, 2011

*****

Новине су објавиле вест да је комисија за тражење места на коме се налазе посмртни остаци генерала Михаиловића завршила рад. Резултата нема, наш би народ рекао: „Како су га тражили тако су га и нашли“.

Неке од тих људи познајем и немам разлога да сумњам у њихов труд. Они су учинили шта је од њих тражено и шта се од њих очекивало. Савесно су саслушали наводне сведоке. Прегледали у архивима шта им је дато на увид, зачепркали по Ади Циганлији.

Верник сам и верујем. Верујем да се у земљи Србији може сазнати и да „Цар Тројан има козије уши“ а камоли нека озбиљнија тајна. Али верујем да васионом управља виша сила која одлучује шта ће и када бити откривено. Верујем да ми као народ нити наше „назови“ вође нисмо достојни да нам се врате посмртни остаци генерала Михаиловића. Јер овај народ би их уместо као мошти мученика третирао као кости разбојника и опет их развлачио од немила до недрага. Можда је заиста прерано да се генерал Михаиловић врати међу Србе, потиштене, понижене и завађене. Да се пред њим опет свађамо и делимо на партизане и четнике и поново дижемо руку једни на друге.

Али исто тако верујем да његов земни траг није нестао заувек и да ће нас обрадовати повтаком оног дана кад вера свих нас постане довољно јака да погледамо на себе и своју прошлост светосавским и цивилизацијским оком у коме неће бити места за злу крв, поделе и мржњу.

У међувремену суд ће поново одложити расправу о његовој рехабилитацији изговарајући се неким од формалних разлога са намером да ову важну одлуку остави за нека „друга“ времена.

А до тада „Жив је Дража умро није – док је српства и Србије“.


Драган Крсмановић
Српски либерални савет
September 10, 2011

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment