Wednesday, September 07, 2011

Na Adi nema Dražinih ostataka / "Novosti" September 7, 2011

*****

Vecernje Novosti
V. C. SPASOJEVIĆ
07. septembar 2011. 20:56


Završena iskopavanja u potrazi za kostima streljanog Draže Mihailovića. Otkriveno dvadesetak čaura metaka i mnogo kostiju, za koje se veruje da su životinjske


Šator na Adi biće uskoro uklonjen

TIM koji od početka avgusta pretražuje teren na Adi ciganliji, gde je, kako je utvrdila državna komisija, 1946. streljan general Dragoljub - Draža Mihailović, posle nešto više od meseca dana završio je posao.

Ovo nam je potvrdila šef tima prof. dr Marija Đurić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Završavamo traženje. Nismo našli nikakve posmrtne ostatke Draže Mihailovića, niti ljudske kosti. Pošto, sa stručne tačke gledišta, nema razloga za dalje iskopavanje, u ponedeljak sklanjamo šator - rekla je dr Đurić.

Kako ”Novosti” saznaju, osim ostataka zatvorskog zida, koji su pronađeni tokom avgusta, arheolozi su na terenu, ipak, pronašli između 10 i 20 čaura od metaka, otprilike iz perioda Drugog svetskog rata i neposredno posle njega. Meci su, kažu naši izvori, i italijanske, i nemačke, i ruske proizvodnje, ali se ne zna da li su neki od njih pripadali streljačkom stroju koji je izvršio egzekuciju.

I prof. Đurić je potvrdila da su nađeni meci, ali na njima, kako kaže, još nije rađena balistička analiza, pa se ne znaju nikakvi detalji.

Izvori ”Novosti” navode i da su, ne samo na početku, već i kasnije tokom iskopavanja, nađeni delovi skeleta, odnosno kosti, različite veličine i stepena očuvanosti.

- Tačno je da su nađene kosti, ali ne ljudske. Našli smo puno životinjskih kostiju - kaže dr Đurić.

Naši izvori još navode da su sve kosti spremljene za slanje u Nemačku, gde će biti zatražena dodatna potvrda da li su u pitanju životinjski ili humani ostaci. Takođe, dodaju da je na dubini od 2,20 metara pronađena ogromna vodovodna cev, koja ide posred lokacije. Ovo može da znači da je mesto gde je, prema iskazima svedoka, streljan ne samo Mihailović, već i desetak Nedićevih ministara, uništeno kada je cev postavljana i kada su ceo teren prekopali bageri, ali može i da objasni zašto je toliko zdrobljenih kostiju.

Svi rezultati biće dostavljeni nadležnom istražnom sudiji i državnim komisijama za otkrivanje masovnih grobnica i za istinu o pogibiji generala Mihailovića.


SVE GOTOVO ZA TRI MESECA DRŽAVNA komisija za otkrivanje masovnih grobnica streljanih posle 1944. u junu je detektovala mesto masovne grobnice pored nekadašnjeg zatvora na Adi ciganliji. Iskopavanja po nalogu istražnog sudije startovala su početkom avgusta. Posao je poveren Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment