Thursday, April 05, 2012

Bošnjački intelektualci protiv rehabilitacije Draže Mihailovića / "Blic Online" April 4, 2012



Blic Online
Tanjug
04. 04. 2012. - 20:25h

Savet kongresa bošnjačkih intelektualaca pozvao je danas antifašiste iz reda bošnjačkog, ali i antifašite iz reda srpskog naroda da dignu glas protiv rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića.



Ranije danas i opziciona Bosanska patriotska stranka (BPS), čiji je osnivač Sefer Halilović zatražila je od Predsedništva BiH da prekine dipilomatske odnose sa Srbijom zbog mogućnosti da Mihailović bude rehabilitovan.

Savet kongresa bošnjačkih intelektualaca je na tribini u Sarajevu, povodom najava da bi Mihailović mogao biti rehabilitovan, ukazao na istorijske činjenice koje je, kako tvrde, počinio četnički pokret.

Profesor Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava, kazao je da će bošnjački intelektualci i dalje dizati glas protiv takvog predloga.

"Ovo nije samo istorijsko i naučno, ovo je i moralno pitanje, jer je reč o falsifikovanju istorijskih činjenica, ideološkoj i političkoj reviziji istorije. Imajući u vidu to, kao i veliki broj žrtava četničkih sledbenika Draže Mihailovića, država BiH i njeni antifašisti, a posebno antifašisti iz reda srpskog naroda moraju dići glas i ne ćutati o ovakvim inicijativama", naveo je Čekić.

On smatra da glas BiH mora biti jači, posebno zbog svih preživljenih žrtava genocida, ali i zbog toga što se ovim "negiraju sve vrste genocida".

Veljko Droca, iz Srpskog građanskog veća - Pokret za ravnopravnsot u BiH, kazao je da je Draža Mihailović najveći zločinac Drugog svetskog rata u Evropi.

On i njegovi sledbenici tvrde da su četnici počinili strašne pokolje u istočnoj Bosni i Mihajlović nikada nije bio na strani antifašista.

Bosanski mediji javili su prošle sedmice, pozivajući se na izvore bliske kabinetu hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića, da bi BiH mogla povući ambasadora iz Beograda zbog inicijative o rehabilitaciji Mihailovića.

Inicijativu za rehabilitaciju Mihailovića pokrenuo je 2010. godine njegov unuk Vojislav Mihailović.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment