Wednesday, April 25, 2012

Preminuo Đorđe Vujnović - komandant misije “Halijard” / "Novosti" April 25, 2012Novosti
B. SUBAŠIĆ
25. april 2012. 20:56
April 25, 2012

U Njujorku preminuo heroj Drugog svetskog rata. Srbin, vrhunski obaveštajac OSS koji je spasao 512 američkih pilota morao decenijama da ćuti


Đorđe-Džordž Vujnović 2010

POSLEDNJI heroj misije spasavanja 512 američkih pilota oborenih iznad Srbije 1944. Đorđe - Džordž Vujnović preminuo je 24. aprila u svom domu u Njujorku. Sve donedavno njegova uloga u operaciji "Halijard", najvećoj spasilačkoj misiji sa okupiranih teritorija, čuvana je kao najstroža tajna vojske SAD.

Tek 2010. nekadašnji agent tajne vojne službe OSS (preteča CIA) dobio je od Kongresa zvanično priznanje za svoje podvige - Orden bronzane zvezde. Posle 66 godina obelodanjeno je da je skromni trgovac Džordž iz Kvinsa tokom Drugog svetskog rata bio major Vujnović koji je iz Barija rukovodio spasilačkom misijom "Halijard".

Radi dobrih odnosa Titove Jugoslavije i SAD nije bilo poželjno pominjati da su tokom 1944. pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini spasli 512 američkih pilota, koje je nemačka artiljerija oborila iznad Srbije, i da je general Mihailović zbog toga dobio orden Legije časti od predsednika Trumana. Tu medalju je tek 2005. Gordani Mihailović uručio upravo Vujnović, što je pobudilo pažnju američkih istoričara.

Đorđa Vujnovića, majora OSS vojna služba postavila je za komandanta operacija u Bariju 1943. u trenutku kada iz Italije počinju naleti američkih bombardera na rumunska naftna polja iz kojih se snabdevala nemačka ratna mašinerija. Mnoge letelice su bile obarane, ali začudo nije bilo nikakvih podataka o njihovim posadama, iako je na terenu bilo mnogo britanskih obaveštajaca. Misteriju je rešila Vujnovićeva supruga Mirjana koja je radila u Jugoslovenskoj ambasadi u Vašingtonu. Ona je otkrila radio-poruke koje su iz Mihailovićevog štaba uspele da stignu do Vašingtona, u kojima Draža obaveštava saveznike da je uspeo da spase nekoliko stotina američkih pilota. Vujnović obaveštava štab OSS i klupko se razmotava: Britanci, koji kontrolišu sve Mihailovićeve komunikacije i podržavaju Tita, skrivaju podatke o spasenim Amerikancima!

OSS krijući od saveznika pokreće misiju "Halijard" pod komandom Vujnovića koji obučava agente i šalje ih u Srbiju. Srpski narod koji je čuvao Amerikance rizikujući nemačku odmazdu sad pravi i improvizovane aerodrome sa kojih u septembru 1944. američki piloti poleću put Italije.

- Vujnovićeva priča godinama je držana u tajnosti zbog političkih odnosa - rekao je na toj svečanosti kongresmen Džozef Krauli. - U toj priči su svi, špijunaža, intrige, Ruzvelt, Tito, Čerčil, Staljin.

Vujnović je tada prvi put javno govorio kako su se američki piloti mesecima od nacističkih potera skrivali po seoskim imanjima uz pomoć četnika Draže Mihailovića.

- Kasnije je sve veća podrška SAD Titu otežavala akciju spasavanja i zbog toga je cela akcija decenijama bila skrivana od javnosti. Pravila službe u OSS su nalagala da se o tim stvarima ne sme govoriti. Misija je skrivana od početka do kraja.


ČERČILOV MILJENIK

VUJNOVIĆ je tražio da i sam ode na misiju u Srbiju, ali Vašington mu nije to dozovolio uz jasno obrazloženje da je to lični zahtev Čerčila, koji bezrezervno promoviše i podržava, do tada na Zapadu potpuno nepoznatog Tita.

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment