Monday, April 09, 2012

Tito imao špijune u Bi-Bi-Siju 30 godina / "Press Online" March 30, 2012


Press Online
March 30, 2012

Agenti UDBE bili su infiltrirani u svetski servis Bi-Bi-Sija od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka u Sloveniji, da bi prikupljali informacije o jugoslovenskim i britanskim kolegama i disidentima koji su emigrirali u Britaniju, otkriveno je u nedavno obelodanjenim dokumentima u Sloveniji.


Mitja Meršol - Titov špijun

Od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka agenti Udbe bili su infiltrirani u svetski servis Bi-Bi-Sija, u vreme kada je London ličio na arenu u kojoj se vodio tajni rat između jugoslovenskih agenata i antikomunističkih emigranata, otkrili su nedavno obelodanjeni dokumenti.

Po nalogu bezbednosne službe Maršala Tita, Udbe, špijuni su prikupljali informacije o jugoslovenskim i britanskim kolegama i disidentima koji su emigrirali u Britaniju, piše u dokumentima objavljenim u Sloveniji, prenosi britanski Sandej tajms.

Jedan od špijuna, Mitja Meršol star 66 godina, koji je sada član slovenačkog parlamenta, 70-tih godina radio je kao spiker Svetskog servisa Bi-Bi-Sija, pod tajnim Udbinim imenom "Lingvista". Pre nego što je počeo da radi u servisu Bi-Bi-Sija na slovenačkom jeziku 1971. godine, Meršol je od Udbe dobio specijalni fotoaparat da bi fotografisao dokumenta, a bio je obučen i za korišćenje šifrovanog pisma, piše u dokumentima. Trebalo je da šalje izveštaje dva puta mesečno, ili odmah ako je reč o specijalnim situacijama grupom političkih emigranata povezanih sa mediteranskom akcijom. Meršol je stekao poverenje kolega i emigranata, dok je tajno izveštavao o njihovim antikomunističkim zaverama, ljubavnim aferama i o tome ko je na platnom spisku Skotland Jarda, a jedna od njegovih meta bio je Drago Lavrenčić, poznat kao Karl, istaknuti slovenački emigrant. U jednom od izveštaja za Udbu, Meršol je naveo i to da ga je Lavrenčić upozorio da nikada ne razgovara sa jugoslovenskom policijom, jer bi Britanci to mogli da saznaju tokom istog dana, jer su oni informisani o svemu što se dešava u zemlji preko sopstvenih špijunskih mreža.

- Čovek svašta radi u životu. Svaki čovek sam sudi o svojim postupcima, a ja sam odavno podvukao crtu posle onoga što se dogodilo pre 40 godina. U to vreme smo živeli u drugačijoj zemlji, sa drugačijim sistemom i u drugačijim okolnostima - rekao je Meršol.

"Iako se Bi-Bi-Si predstavlja kao nepolitički servis, to je efikasan mehanizam za indoktriniranje Britanaca i za britansku tajnu službu", pisalo je u analizi Udbe o Svetskom servisu Bi-Bi-Sija.

- Dokumenta izneta na svetlost dana pokazuju da je Udba primala more informacija od špijuna u Bi-Bi-Siju od kraja Drugog svetskog rata do 80-tih godina - rekao je novinar slovenačke televizije Pop Jure Branković.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/211954/Tito+imao+%C5%A1pijune+u+Bi-Bi-Siju+30+godina.html


*****

If you would like to get in touch wtih me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment