Friday, April 27, 2012

IN MEMORIAM: ПРЕМИНУО АЈМОНЕ ФИНЕСТРА, ОСВЈЕДОЧЕНИ СРПСКИ ПРИЈАТЕЉ / РИМ, 26. АПРИЛА 2012


Aleksandra's Note: "Postovani, molim da se ukoliko je moguce u ime udruzenja srba koje poznajete posalje telegram saucesca porodici Ajmone Finestre koji je nesumnjivo bio veliki prijatelj Srpskog naroda. Hvala, Jovan"

Adresa:
Maria Pia Salvini Finestra
Via dell'Agora n. 11
04100 Latina
Italia

Ajmone Finestra

РИМ, 26. АПРИЛА /СРНА/ - Италијански сенатор Ајмоне Финестра, освједочени српски пријатељ, преминуо је у 91. години.

Познате су његове ријечи изговорене у фебруару прошле године у Парламенту Италије да је прво етничко чишћење у Европи почињено над Србима у Хрватској 1941. године.

Ајмоне Финестра рођен је у градићу Тоди, у срцу Италије, 5.фебруара 1921. године. Током Другог свјетског рата распоређен је у Далмацији,на простору Тромеђе, гдје је приступио четничким јединицама.

Био је на челу Пете православне антикомунистичке чете, која се истицала у борбама, посебно против усташа.

О својим саборцима имао је само ријечи хвале, искреног и дубоког пријатељства и дивљења.

Финестру, који је био и градоначелник града Латине, ни терет година, ни болест нису зауставили да прошле године дође у Бањалуку на Прву међународну конференцију о Јадовну и својим свједочењем потврди усташке злочине.

"Нико и ништа није могло да га спречи да се аутобусом Удружења `Јадовно` успне на сам врх Велебита, све до јаме у којој још леже кости народа кога није стигао да спаси, где није стигао да се пред усташе постави као онда у Грачацу, када је из усташке касарне извукао заточене српске девојке", рекла је Срни новинарка италијанске државне телевизије РАИ Мила Михајловић.

Она каже да је Финестра стизао свуда гдје је требало рећи истину и никада му није било тешко.

"Чуо је и да су му Срби рекли `хвала`, тамо пред јамом коју није стигао да спречи, логором који није стигао на време да затвори као онај на Пагу из кога се у Бањалуку вратила преживела девојчица Рената. Хвала теби Финестра од свих нас које си волео, поштовао и чувао. У души ћемо носити успомену на гранитног пријатеља, незамењивог и незаборавног", нагласила је Михајловићева.

Финестра је тврдио да се "величина човјека мјери његовим људским достојанством и вјерношћу Отаџбини".

"Нису то биле само речи. Ко је имао срећу да га упозна,добро је знао каквом снагом вере, енергијом и ентузијазмом је Ајмоне следио те идеале, за длаку избегавши стрељачки строј партизанског Народног суда, али не и комунистичке казамате послератне Италије", каже Михајловићева.

Она истиче да га то није заплашило нити омело да се потврди као врсни политичар великог замаха, изузетно поштован ради своје досљедности и високог морала.

Финестру је у Београду својевремено примио блаженопочивши патријарх српски Павле, а на Опленцу принц Томислав Карађорђевић.


http://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/in-memoriam-preminuo-ajmone-finestra-osvjedoceni-srpski-prijatelj.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment