Friday, October 05, 2012

Draža Mihailović i zvanično mrtav / "Novosti" October 5, 2012


Novosti
E. R.
05. oktobar 2012. 10:28 > 19:51
October 5, 2012

Sud u petak, posle 66 godina, doneo odluku o proglašenju smrti Dragoljuba Mihailovića. ”Presuđeno” da je izgubio život 31. jula 1946, a navodno streljan 17. julaKOMANDANT Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović zvanično je proglašen mrtvim, posle 66 godina od kako su ga streljale komunističke snage na, i dan danas, nepoznatom mestu. Prvi osnovni sud u Beogradu, u kome je pokrenut postupak za utvrđenje Čičine smrti, ”presudio” je da on umro 31. jula, 1946. godine.

- Ne znam zbog čega je sud utvrdio taj datum kao datum smrti, ali dok ne dobijem rešenje suda ne mogu da kažem ništa više - kaže advokat udruženja i građana koji su predložili Dražinu rehabilitaciju Zoran Živanović. - U svakom slučaju, dovoljno je da sud utvrdi datum smrti, mesto i ne mora.

Radiša Bogdanović, advokat koga je Prvi osnovni sud postavio za privremeneog staraoca Mihailoviću, kaže, ipak, da postoji zakonska mogućnost da se, kada se ne zna tačan datum kada je neko preminuo, navode poslednji dan u mesecu.

- Mi smo rekli na ročištu da je Dragoljub Mihailović streljan 17. jula, 1946. godine. Sada moramo da odemo u sud i da se odreknemo prava na žalbu kako bi rešenje što pre postalo pravnosnažno - kaže Bogdanović.

Proces za utvrđenje činjenice smrti pokrenut je na inicijativu Višeg suda u Beogradu, u kome se vodi glavni postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini. Naime, pošto Dražinu umrlicu nisu dostavili ni arhivi niti opština Ivanjica, na čijoj je teritoriji on rođen, morao je da se pokrene poseban postupak i da njegovu smrt utvrdi - sud.

Mada su se ova dva procesa vodila odvojeno, po rečima Zorana Živanovića, rešenje Prvog osnovnog suda, kojim je utvrđena činjenica Dražine smrti, bilo je neophodno kako bi se nastavio proces vraćanja časti i ugleda.


BIĆE TU JOŠ MNOGO SPORENJA

Istoričar Srđan Cvetković kaže da je dobro što je konačno utvrđeno da je Draža streljan 1946. godine - Pitanje rehabilitacije je osetljivo i ljudi se nikada neće složiti oko interpretacije nekih događaja, ali bitno je reći da li je to suđenje bilo fer i pravno valjano u trenutku kada Ozna bira tužioca, vrši pritisak na advokate i ne dozvoljava da se izvedu svi svedoci odbrane - objašnjava Cvetković. - Mislim da tu nema mnogo spora. Istorijska rehabilitacija, koja traje nekoliko decenija, imaće puno pitanja i sporenja.
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment