Tuesday, October 02, 2012

Ništa od pomirenja partizana i četnika / "Novosti" October 1, 2012


Novosti
V. C. S.
01. oktobar 2012. 20:59
October 1, 2012

Ustavni sud oduzeo većinu prava članovima Četničkog pokreta, pa SUBNOR najavljuje korake kojim bi obezvredili njihovo učešće u NOB



POSLE odluke Ustavnog suda da se ukinu delovi Vladine uredbe iz 2005. koji se odnose na boračko-invalidska prava ravnogoraca, polemike između nekadašnjih partizana i onih koji veruju da je Ravnogorski pokret bio antifašistički, dodatno su se rasplamsale. Tako od dugo najavljivanog pomirenja - nema ništa!

- Mi smo podneli zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o pravima boraca i vojnih invalida, za čije je delove USS pre nekoliko meseci ocenio da su neustavni. Na osnovu toga i Vladina uredba je, po automatizmu, morala biti proglašena za neustavnu - kaže dr Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR.

On kaže da je to samo prva faza. Sledeći je na udaru Zakon o rehabilitaciji!

Pošto je osporen antifašistički karakter Ravnogorskog pokreta, njegovi članovi sada se tretiraju samo kao učesnici rata, pa im je po tom osnovu, ostavljeno pravo na penziju i rehabilitaciju. Međutim, SUBNOR je već tražio da se oceni ustavnost Zakona o rehabilitaciji.

Ako bi USS zaista osporio ovaj zakon, pravna posledica bilo bi poništavanje mnoštva presuda koje su u međuvremenu donete. Od 2.012 presuda o rahabilitaciji, bar pola se odnosi upravo na nekadašnje neprijatelje partizana.

I dok SUBNOR smatra da je bivša vlast ”političkim zakonima” pravila ustupke koalicionim partnerima, iz SPO poručuju da su upravo potezi USS politički.

- USS je ukinuo prava ravnogorcima, koja oni nikad nisu ni dobili zato što su institucije dezavuisale zakon o izjednačavanju prava pripadnika tog pokreta i partizana. Nijedan ravnogorac nikad nije dobio penziju. Deci komunista koja su na svim rukovodećim mestima u Srbiji smeta istina, a to je da je Ravnogorski pokret bio prvi antifašistički pokret u Evropi - kaže Aleksandar Jugović, šef poslaničke grupe SPO i DHSS.

Nasuprot njima, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović ocenjuje da je odluka USS ”očekivana, ispravna i pravedna”:

- Svi iskreni antifašisti znaju još od početka Drugog svetskog rata da su pripadnici ravnogorskog pokreta učestvovali u tom ratu - ali na strani okupatora.

Inače, članovi Ravnogorskog pokreta, prema odluci USS, nemaju više pravo na zdravstvenu zaštitu, borački dodatak, invalidninu, dodatak za negu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko lečenje, na ortopedska i druga pomagala, porodičnu invalidninu.


NISU DOČEKALI BORAČKI STATUS

U poslednjih osam godina, od kad je usvojen zakon kojim se izjednačavaju četnici i partizani, Ministarstvu rada i socijalne politike obratilo se 3.000 ravnogoraca tražeći da im se prizna borački status. Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali bili ”na čekanju” do danas.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:399429-Nista-od-pomirenja-partizana-i-cetnika


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment