Thursday, October 11, 2012

Marko Mišković snima film o četnicima / "Blic" October 9, 2012


Blic
Milojko Božović
09. 10. 2012. - 23:53h
October 9, 2012

Marko Mišković priprema film o čuvenom spasavanju 500 američkih pilota koje su u selu Pranjani 1944. godine od sigurne smrti spasli četnici generala Draže Mihailovića.
Marko Mišković, producent

Producentska kuća „Hermetof Pictures“, čiji je vlasnik Mišković, odlučila je da uđe u projekat ekranizacije tog istorijskog događaja, poznatog kao operacija „Vazdušni most“ (Halyard), koji predstavlja jednu od najvećih spasilačkih misija u Drugom svetskom ratu.

Kako su nam iz „Hermetofa“ potvrdili, već nekoliko godina postoji ideja da se film snimi i, kako stvari sada stoje, njegova realizacija prilično je izvesna. Prema Miškovićevoj zamisli, to bi bio holivudski film o hrabrim srpskim vojnicima u Drugom svetskom ratu, na čijem scenariju radi holivudska ekipa scenarista.

- Film je u fazi pretprodukcije. Intenzivno razgovaramo sa američkim koproducentima o scenariju i glavnim glumcima. Ako sve bude po planu, sledeće godine počeće snimanje filma o operaciji „Vazdušni most“, koji bi velikim delom bio sniman u Srbiji. Želja nam je da napravimo film o herojstvu koji će razumeti gledaoci širom sveta - rekli su nam u produkciji „Hermetof“.


Majk Kirbi u selu gde su piloti bili spaseni

Obavezne posete ambasadora SAD

Koliko Amerikanci i dan-danas poštuju ono što su za njih učinili Mihailovićevi četnici, govori podatak da je praksa da svaki novi ambasador SAD u našoj zemlji na početku mandata poseti Pranjane. To je nedavno učinio i Majkl Kirbi, a njegov dolazak u selo pod Suvoborom ponovo je aktualizovao ovu priču.

A priča je sama po sebi filmska. Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima od januara 1944. do februara 1945. zahvaljujući hrabrosti srpskih vojnika i seljaka spaseno je više od 500 američkih pilota čije su avione oborili Nemci.

Pre nekoliko godina u Americi je objavljena knjiga „Zaboravljenih 500“ autora Gregorija A. Frimena. U znak zahvalnosti za ovo herojstvo, evropska komanda oružanih snaga SAD poklonila je žiteljima Pranjana sportsku halu.


Gregori Friman, američki novinar i pisac, autor je dela „Zaboravljenih 500“, knjige koja se bavi operacijom „Vazdušni most“.

Kako nam je ispričao, bio je provociran nerazumno dugim ćutanjem o jednoj od najvećih spasilačkih operacija u Drugom svetskom ratu, ali i ćutanjem o ulozi srpskog naroda u tom spasavanju.

Američki predsednik Hari Truman, na inicijativu spasenih pilota, odlikovao je posthumno Dražu Mihailovića 1948. godine najvišim ordenom SAD - Legijom za narod.

Inače, Marko Mišković se već nekoliko godina bavi filmskom produkcijom. Jedan je od producenata filma „Koriolan“ Rejfa Fejnsa, a takođe koproducent dokumentarnog filma „Valter“ o legendarnom Velimiru Bati Živojinoviću, koji će publika u Srbiji premijerno videti u beogradskom Sava centru 4. novembra.
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment